Москва. За да намалят парниковите емисии, жителите на Земята ще

...
Москва. За да намалят парниковите емисии, жителите на Земята ще
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Зеленото бъдеще се оказа по-лошо от настоящето

Москва. За да понижат парниковите излъчвания, жителите на Земята ще би трябвало да изоставят нормалното си равнище на ползване. Намаляването на въглеродния отпечатък значи отбягване на пътувания, понижаване на потреблението на месо и отричане от ежедневния душ. Дори измиването на тоалетната ще бъде допустимо не повече от два пъти дневно. Такава мрачна картина на „ зелено бъдеще “ се демонстрира от елементарни калкулации на въглеродния отпечатък на нормалното равнище на ползване. В Русия към 40% от популацията към момента мечтае единствено да употребява вода с обикновено качество. Но чиновниците към този момент вършат проекти за преразпределение на бъдещите въглеродни налози и наказания върху цялото население на страната, написа съветският вестник “Независимая газета “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Всеки жител на планетата Земя генерира сред 5 и 25 тона въглероден диоксид годишно според от метода си на живот, съгласно отчета на Credit Suisse за „ виновния метод на живот “. Там разпознават четири вида консуматори и откриха, че методът на живот на хората е съпроводен от високи излъчвания на въглероден диоксид (CO2). Най-големи са сметките на жителите на развитите богати страни, където семействата създават 130 тона CO2 годишно.

За да запазят климата в бъдеще и да понижат годишните човешки излъчвания до 2,5–3 тона въглероден диоксид, швейцарските анализатори разказват съвършен метод на живот, който обаче може да не се хареса на доста модерни хора. Оказа се, че потребителите би трябвало да се откажат от месо, бира, кафе и мляко. Пътуването ще би трябвало да бъде понижено до един полет на къси дистанции годишно. Ще може да се кара общо 5 хиляди км годишно с електромобил. Градският превоз в града може да се употребява четири дни в седмицата. Можете да гледате телевизия по час дневно, само че не и да губите време за видеоигри, можете да употребявате преносимия компютър си и да зареждате смарт телефона си за един час.

Пералната машина би трябвало да се употребява един път седмично. Душ - три пъти седмично по осем минути. Къпете се един път седмично, изплаквайте тоалетната - не повече от два пъти дневно. Що се отнася до облеклата, потребителят от бъдещето ще би трябвало да бъде аскетичен: два чифта дънки за една година, три ризи и пет тениски. Вече няма задоволително въглеродни излъчвания за якета и костюми.

В Европа някои страни са подготвени да не чакат бъдещето, а да стартират радикални ограничения още в този момент. Холандското държавно управление разгласи създаването на законопроект, който задължава фермерите да понижат популацията на добитъка в страната с 30%. Известно е, че селското стопанство е един от най-големите източници на азот и метан – рисков газ, който нагрява планетата десетки пъти повече от въглерода. Според The New York Times световната хранителна система генерира към една четвърт от парниковите газове от отглеждането на животни, прибирането на всички култури, обработката на храната, пакетирането й и стартирането на пазара. Разбираемо е, че природозащитниците са подкрепяли законопроекта на холандското държавно управление, само че той беше отритнат след стихия от неодобрение на фермерите.

Част от международното население към този момент може да си разреши да следва най-малко някои от рекомендациите на швейцарски откриватели. Например холивудските звезди започнаха всеобщо да пренебрегват ежедневния душ. Сред тях, съгласно американските медии са Брад Пит, Аштън Къчър и други звезди. Вярно е, че от време на време този нов метод е стимулиран освен от съображения за икономисване на вода, само че и от грижи за опазване на микробиома на кожата - потребни бактерии, които живеят на повърхността й, които, както се твърди, могат да страдат от прекалено ревностното триене на кожата. Актьорите обаче имат голяма войска от почитатели и измежду тях има екоактивисти, които се надяват да пестят вода, като пропущат душове (те считат, че за една такава процедура са нужни 75 литра вода).

Русия, наред с Бразилия и Канада, е водач измежду страните с задоволително доставяне с прясна чиста вода. Въпреки това, до момента в доста райони концепцията за понижаване на миенето и къпането поражда не заради апелите на екоактивисти, а заради неналичието на естествена вода: към 40% от жителите употребяват вода с неприятно качество. Страната даже е приела федерален план " Чиста вода ", чиято цел е да реализира през идващото десетилетие достъп до висококачествена питейна вода посредством централни водоснабдителни системи за 91% от жителите на страната. Според отговорника за Сибирския федерален окръг, вицепремиерът Виктория Абрамченко, в Република Алтай в селските региони единствено 14,9% от семействата могат да се похвалят с домашна тоалетна, чешмяна вода и отопление (това са най-ниските индикатори в страната).

В Русия енергийният преход протича с по-бавни темпове, в сравнение с в Европа и в прочут смисъл това може да се окаже в полза на жителите на фона на появилите се хрумвания за прекачване на разноските на корпорациите върху обществото (четете, населението) за възможни наказания от Европейски Съюз. Константин Долгов, заместник-председател на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията, предложи по-специално да се вкара механизъм за субсидиране на въглеродния налог, който съветските експортьори ще би трябвало да заплащат за колета до страните от Европейски Съюз. Сенаторът предлага тези суми просто да бъдат изтеглени от данъчната основа.

Населението на по този начин наречения първи свят, несъмнено, може ненапълно да понижи потреблението на запаси, само че няма да премине към стандартите за ползване на най-бедните страни. Няма да има понижаване на излъчванията на парникови газове, сподели пред НГ Михаил Карпачевски, управител по ръководство на планове за FSC Русия. „ Личното ползване към момента не играе толкоз огромна роля, макар че в Съединените щати, да вземем за пример, има голям капацитет за понижаване на потреблението на вода. Много по-голям е натискът, който виновните консуматори ще упражняват върху държавните управления и бизнеса “, споделя специалистът.

Въпреки че стилните трендове доближават до Русия със забавяне, той сподели, че въпреки всичко процесите на събиране и преправка на рециклируеми материали, отвод от пластмаса, през които минаха развитите страни преди 10-15 години, ще се засилят и в Русия. „ Консуматорското отношение към естествените запаси ще намалее, а нетърпимостта на жителите ще нарасне във възприемането на примитивните способи на рандеман на потребни изкопаеми, дърводобив, даже в случай че става дума за предприятията, в които работят. От друга страна, заради исторически аргументи и огромната взаимозависимост на стопанската система от добива на естествени запаси, Руската федерация, наподобява, ще забави енергийния преход. В резултат на това може не просто да се окаже в опашката на процеса, а да стане негова жертва: всички разноски, всички санкции ще паднат върху Русия. И част от разноските, както се чака, ще бъдат трансферирани на жителите “, споделя Карпачевски.

Невъзможно е постигането на задачите за климата без понижаване на въглеродния отпечатък на персонално равнище, споделя Василий Яблоков, началник на бранша за климата и силата на съветския клон на „ Грийнпийс “. „ Емисиите от консумация на сила, пътувания, ползване на храни и артикули би трябвало да бъдат понижени с 80% до 2050 година Това може да се реализира, от една страна, посредством реализиране на софтуерна промяна и развиване на циклична стопанска система, повишение на енергийната и ресурсна успеваемост, прекосяване към безвъглеродни възобновими енергийни източници, а от друга, понижаване на ненужното ползване. Необходимо е да се увеличи информираността и да се изясни размера на въглеродния отпечатък на всеки артикул и опцията да се избере опция за допустимо най-вече хора за малко време “, споделя специалистът.

Това може да се реализира посредством въвеждане на етикетиране на стоките с изтъкване на въглеродния отпечатък, в това число в просветителните стратегии пояснение на проблемите с изменението на климата и дейности, които могат да бъдат подхванати на персонално равнище, продължава Яблоков. „ Необходимо е да се стартира с най-простите и стопански осъществими дейности, включително в региона на пестенето на сила и избора на по-екологичен превоз, може да се продължи, да вземем за пример, към понижаване на въглеродния отпечатък от диетата, понижаване на потреблението на скотски артикули и избор на локални и сезонни растителни артикули. Необходимо е да се стартира с осведомителни и просветителни стратегии на държавно равнище и според от резултата да се вкарат ограничения за стопански тласъци за избор на по-екологични артикули, както и ограничение на свръхпотреблението. Много зависи от готовността и осведомеността на популацията, само че този въпрос не е проучван редовно “, споделя специалистът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР