Москва ще продължи да спазва количествените ограничения на стратегическите нападателни

...
Москва ще продължи да спазва количествените ограничения на стратегическите нападателни
Коментари Харесай

Москва увери, че ще продължи да спазва ограниченията на стратегическите ядрени оръжия

Москва ще продължи да съблюдава количествените ограничавания на стратегическите нападателни оръжия макар преустановяването на действието на контракта СТАРТ, съобщи съветското външно министерство.

Целта е да се поддържа в задоволителна степен предвидимостта и стабилността в ракетно-ядрената сфера в границите на виталния цикъл на Договора, се споделя в изказване на министерството.

В документа се показва още, че подновавянето на действието на контракта зависи от Вашингтон, който би трябвало да покаже политическа воля за обща деескалация.

По-рано през днешния ден президентът Владимир Путин разгласи в своето годишно обръщение към Федералното заседание, че Руската федерация прекратява присъединяване си в Договора за стратегическите нападателни оръжия, отбелязвайки, че освен Съединените щати, с които е подписан този контракт, само че и други страни от НАТО като Франция и Англия също имат нуклеарни арсенали и Русия желае да знае какви са желанията им.

Междувременно Франция приканва Русия да съблюдава съглашението от 3 януари 2022 година сред петте нуклеарни сили за попречване на нуклеарна война.

Англия също прикани съветския президент Владимир Путин да премисли решението си.

" Надяваме се Путин да премисли прибързаното си решение да прекрати присъединяване на Русия в контракта " Нов СТАРТ ", сподели представителят на английския министър председател Риши Сунак. " Контролът върху оръжията е жизненоважен за сигурността на нашата планета и това е ще един образец по какъв начин Путин излага на заплаха международната сигурност за политическа полза ", добави той.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок сподели през днешния ден, че международната общественост неведнъж е призовала съветския президент Владимир Путин да не прибягва до нуклеарни закани при опълчването си на Запада поради войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Докато Бербок бе на посещаване в Турция, опустошена от скорошното земетресение, тя сподели също, че решението на Путин да прекрати присъединяване си в контракта за нуклеарните оръжия акцентира смисъла на напъните, целящи нуклеарно обезоръжаване.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР