Москва. Русия може да разположи свои ракети в Куба и

...
Москва. Русия може да разположи свои ракети в Куба и
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Русия може да разположи свои ракети в Куба и Венецуела, в случай че НАТО откаже да договаря с нея за гаранции за сигурност, в това число за неразширяване на Северноатлантическия алианс, написа списание „ Експерт “ .

Позовавайки се на свои източници, порталът Avia.Pro оповестява, че през последните два дни аероплан на ФСБ на Русия е направил посещаване в тези страни.

„ Вчера и през днешния ден във въздушното пространство на Венецуела и Куба беше забелязан съветски аероплан Ту-154М, който по всяка възможност принадлежи на ФСБ на Руската федерация “, написа порталът.

В същото време медията отбелязва, че към момента не е известно кой и с каква цел е отишъл в тези страни. Журналисти обаче допуснаха, че Москва може да договаря с Куба и Венецуела за основаването на нейни военни уреди там и разполагането на оръжия.

„ Други ведомства и също се занимават с сходни въпроси, което е разбираемо. В последна сметка Русия по-рано предизвести Съединени американски щати и НАТО, че ще даде корав отговор при положение на неуспех на договарянията за гаранции за сигурност. Вероятно точно разполагането на съветски ракетни оръжия покрай границите на Съединени американски щати може да принуди Вашингтон да преразгледа позициите си по отношение на разширението на НАТО “, обобщиха създателите на материала.
По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков съобщи, че договарянията със Съединени американски щати не са съумели да реализират прогрес по тематиката за разширението на НАТО на изток.

Преговорите сред Руската федерация и Съединени американски щати започнаха на 10 януари на територията на Постоянното посланичество на Съединени американски щати към офиса на Организация на обединените нации в Женева.
***
Москва. Запасите от природен газ в подземните складове на Европа са на минмално равнище за този сезон по отношение на многогодишната история на наблюдаване, написа „ Взгляд “, като цитира известие на съветския газов колос „ Газпром “ .

В същото време се прецизира, че Европа е изтеглила от своите подземни хранилищаповече от половината от размера на газ, нагнетен през предходната година - 55,6%, или 26,6 милиарда куб. м към 10 януари.

„ Според Gas Infrastructure Europe, повече от половината от размера на газ, платен предходната година, към този момент е изпомпан от подземните складове в Европа. Към 10 януари изпомпването доближи 55,6% или 26,6 милиарда кубически метра газ “, се споделя в изказването на Газпром.

От 20 декември Газпром спря да резервира мощностите на газопровода Ямал – Европа за Германия. В същото време реверсните доставки на газ по газопровода от Германия до Полша се усилиха четирикратно. Руският президент Владимир Путин изясни, че Газпром не резервира потенциала на газопровода Ямал-Европа, защото няма поръчки от европейски консуматори.
***
Москва. НАТО не счита разширението си за експанзия, защото то „ популяризира народна власт “, сподели Йенс Столтенберг, общоприет секретар на организацията, след съвещанието на Съвета НАТО-Русия. Той сподели, че Алиансът е отказал да подсигурява, че Украйна няма да се причисли към НАТО, само че е подготвен да разиска с Русия взаимното ограничение на ракетите в Европа и въпроса за нуклеарната политика. Именно гаранцията, че Украйна и Грузия няма да се причислят към Алианса, беше едно от главните претенции на Русия по въпроса за сигурността, написа съветското издание „ Коммерсанть “ .

„ Всички членове са съгласни с главния принцип: че всяка страна има право да избере своя личен път... Съюзниците също са съгласни, че единствено Украйна и 30-те съдружници могат да решат по кое време Украйна ще бъде подготвена да стане член на НАТО, никой различен. Русия не може да наложи несъгласие на присъединението на Украйна към НАТО “, сподели Йенс Столтенберг.

Генералният секретар означи, че Алиансът приканва Москва да почита суверенитета и териториалната целокупност на всички съседи. НАТО, сподели още той, при положение на ескалация в Украйна може да ускори наличието си на територията на източните съдружници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР