Москва е изразила загриженост в ООН относно споразумението за износа

...
Москва е изразила загриженост в ООН относно споразумението за износа
Коментари Харесай

Ройтерс: Русия е готова да се откаже от черноморската сделка за износ на украинско зърно

Москва е изразила угриженост в Организация на обединените нации по отношение на съглашението за износа на зърно през Черно море и е подготвена да отхвърли подновяването на договорката идващия месец, в случай че настояванията на Кремъл не бъдат прегледани, съобщи в четвъртък съветският дипломат в Организация на обединените нации в Женева пред организация Ройтерс.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли, проправи пътя на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха затворени след началото на съветската инвазия. Според същото съглашение Москва завоюва гаранции за личния си експорт на зърно и торове.

Споразумението оказа помощ да се предотврати световна хранителна рецесия, защото Русия и Украйна са два от най-големите експортьори на зърно в света, а Русия е експортьор номер едно на торове. Но Москва неведнъж се оплакваше от използването му, потвърждавайки, че към момента среща компликации при продажбата на торове и храна.

В изявление за Ройтерс Генадий Гатилов, съветският дипломат в Организация на обединените нации в Женева, сподели, че Москва е изпратила в сряда писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, в което е изложен лист с недоволства.

Представители на Организация на обединените нации би трябвало да дойдат в Москва в неделя, с цел да обсъдят подновяването на съглашението, припомня Ройтерс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР