Москва. Докато Западът чака руска инвазия в Украйна, страните от

...
Москва. Докато Западът чака руска инвазия в Украйна, страните от
Коментари Харесай

„Независимая газета“: НАТО усилва настъпателните възможности на Украйна в Донбас

Москва. Докато Западът чака съветска инвазия в Украйна, страните от НАТО не престават да напомпват оръжия в страната, множеството от които могат да се преглеждат като нападателни. На първо място, това се отнася до противотанковите ракетни системи (ATGM) FGM-148 Javelin, доставени от Съединени американски щати през януари 2022 година в Украйна (около 1200 ракети и 300 пускови установки), щурмови гранатомети M141 Bunker Defeat Munition (няколко хиляди единици) и към 2200 трансферирани от Обединеното кралство елементи от противотанкови гранатомети NLAW, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

В допълнение към горното, в Украйна се доставят и други типове оръжия и военна техника. Според Пентагона през януари-февруари 2022 година досега са доставени над 650 тона от него. Съединените щати, с изключение на противотанкови системи, доставят и снайперски пушки, муниции, противобатарейни радарни станции и информационно съоръжение. Съединени американски щати също по този начин чакат идването на 5 военнотранспортни хеликоптера съветско произвеждане (от вида Ми-8МТВ и Ми-17В5), които преди този момент са били предопределени за въоръжените сили на Афганистан. По-рано Съединени американски щати предадоха на Военноморски сили на Украйна патрулни катери, портативни зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) Stinger (сега Литва и Латвия също доставят тези ПЗРК), а Турция - ударни дронове Bayraktar, които към този момент са употребявани в бойни условия в Донбас.

Специално за въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е значима военната помощ от страните от НАТО, които преди този момент са били част от Организацията на Варшавския контракт и са държали в складовете си оръжия и муниции руско произвеждане. Факт е, че Украйна няма задоволително артилерийски муниции. Чехия към този момент стартира доставки на няколко хиляди снаряда за 152 мм самоходни гаубици от вида „ Акация ". Естония е подготвена да достави на въоръжените сили на Украйна няколко десетки дивизионни комплекта муниции за 122 мм теглени гаубици Д-30. Но е належащо позволение от немското държавно управление, защото тези муниции преди този момент са били доставяни в Талин от Германия, а Берлин, явно страхувайки се от ескалацията на спора в Донбас, към момента не е дал утвърждение.

Полша разгласи военна помощ на Украйна, нейният министър председател Матеуш Моравецки сподели, че „ Варшава ще изпрати няколко десетки хиляди артилерийски снаряди, ПЗРК, както и леки минохвъргачки, разследващи дронове и други отбранителни оръжия в Киев “. Въпреки че е малко евентуално артилерийските снаряди и минохвъргачките да се нарекат отбранителни оръжия.

Според представители на Министерството на защитата на Украйна войските, под управлението американски съветници, овладяват най-вече противотанковите ракетни системи и гранатомети, изпратени от Съединени американски щати и Англия. В същото време се отбелязва тяхната висока успеваемост. Например, главнокомандващият на въоръжените сили генерал-лейтенант Валерий Залужни сподели, че в процеса на тестване на Javelin тези противотанкови ракети са унищожили колона от танкове за половин минута: „ Седем танка за 36 секунди “. Залужни добави, че танковете на Руската федерация, съгласно него, нямат отбрана, която Javelin не може да преодолее. Ракетата FGM-148 ATGM има заряд с тандемна форма, кадърен да преодолее динамичната отбрана на актуален танк и по-късно, вследствие на следващ контакт с бронята, да я пробие. Според експертни отзиви обаче димните пердета, метализираните аерозоли и топлинните уловители могат да попречат на поразяването на задачата и работата на инфрачервената насочваща глава на ракетата. Пречка за заличаване от Javelins, а евентуално и от сходни оръжия, инсталирани на атакуващи дронове, може да бъде железна мрежа, конфигурирана на известно разстояние над бронята и динамичната отбрана на танка. Междувременно не е инцидентно, че FGM-148 се счита за една от най-ефективните противотанкови системи в света, настояща на разстояние до 3 км.

Англо-шведски противотанкови гранатомети NLAW, които Англия незабавно изпрати в Украйна през януари, могат да се трансфорат в огромен проблем за съперниците на въоръжените сили на Украйна. NLAW е редуциране от Next Generation Light Anti-Tank Weapon (Следващо потомство леко противотанково оръжие). За разлика от Javelin, гранатометът NLAW има обсег единствено до 800 метра, само че те могат да се употребяват при пукотевица от закрито, в това число при борби в града против бронирани цели и отбранителни структури. В тази връзка са ефикасни и гранатомети за еднократна приложимост M141 Bunker Defeat Munition с термобарична бойна глава, която основава „ обемна детонация “. Това е идеално оръжие за градски пердах, където всяка къща може да се преглежда като укрепена конструкция. Дори елементарен удар на " обемна бомба " в такова барикада, като предписание, изцяло унищожава (изгаря) цялата жива мощ на съперника в него.

Не може да се изключи, че бързите доставки на такова оръжие в Киев от Вашингтон и Лондон са подбудени от проектите на управлението на въоръжените сили на Украйна за започване на военни дейности в Донбас, в това число в покрайнините на Донецк, Луганск и други обитаеми места на непризнатите републики. Предполага се, че в близко бъдеще с подготвени експерти гранатометите ще станат част от ударните елементи на силите, настоящи в Донбас, както и в застрашените от инвазия с танкове региони в северната и южната част на страната. В същото време укрепването на групировката в югоизточната част на страната, както се оказва, е приоритет.

По експертни оценки през днешния ден в Донбас е образувана формация от въоръжените сили на Украйна, наброяваща към 120 000 военнослужещи. Той включва минимум 12 механизирани и мотопехотни бригади от Въоръжените сили на Украйна, както и две обособени въздушно-щурмови формирования. Според оценките на военното управление на непризнатата ДНР, въздушно щурмовите формирования са в положение да спуснат тактически десантни сили в дълбините на територията на непризнатите републики и да стартират дейни военни дейности. Военният анализатор Владлен Татарски счита, че групировката ВСУ в Донбас „ неведнъж (3-5 пъти) превъзхожда силите на Корпуса на националната милиция на ДНР и ЛНР и всеки миг може да премине към дейни дейности “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР