Московски съд осъди задочно на осем години и четири месеца

...
Московски съд осъди задочно на осем години и четири месеца
Коментари Харесай

Русия осъди активист на „Пуси Райът“ за фалшиви новини и критика за войната в Украйна

Московски съд осъди задочно на осем години и четири месеца затвор Пьотър Верзилов, деятел и създател на самостоятелен новинарски уебсайт,  за изявления в обществените мрежи, в които се подлага на критика войната в Украйна, оповестиха съветските медии, съобщи Ройтерс.

36-годишният Верзилов, с съветско и канадско поданство, стана прочут като всекидневен представител на феминистката опозиционна група " Пуси Райът " (Pussy Riot) след вкарването в пандиза на нейни членове след акция през февруари 2012 година, когато те нахлуха в московския храм " Христос Спасител ", крещейки ария против Путин.

Миналата седмица същият съд осъди различен член на " Пуси Райът " , Люся Щейн, също задочно, на шест години по дело по закона за цензура по време на войната.

Верзилов постоянно разгласява рецензии в обществените медии за войната на Русия в Украйна, в това число видеоклипове, показващи всеобщи гробове в киевското предградие Буча.

Каналът в Телеграм " Осторожно Новости " съобщи, че Басманският областен съд е признал Верзилов за отговорен в разпространение на " съзнателно погрешна " информация за съветските военни.

Миналата година той беше наказан за това закононарушение, само че апелативният съд анулира присъдата през март по неуточнени аргументи и разпореди наново разглеждане на делото.

Верзилов напусна Русия през 2020 година, откакто управляващите претърсиха дома му и той беше упрекнат, че не е уведомил държавното управление, че е жител на Канада, където е прекарал част от детството си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР