Мощно земетресение удари планините Висок Атлас в Мароко късно в

...
Мощно земетресение удари планините Висок Атлас в Мароко късно в
Коментари Харесай

Мощно земетресение в Мароко! Близо 300 загинали и над 150 ранени след трус с 6,8 по Рихтер

Мощно земетресение удари планините Висок Атлас в Мароко късно в петък, като умъртви минимум 296 души, унищожи здания и накара жителите на огромните градове да изоставен домовете си.

Министерството на вътрешните работи заяви, че данните за броя на починалите са предварителни и че 153 души са ранени. Местен чиновник, представен от " Ройтерс ", сподели, че множеството смъртни случаи са в Игил.

Това е труднодостъпнен планински регион с дребни села, е на към 70 км югозападно от Маракеш. Трусът е станал малко след 23 часа локално време.

Жителите на Маракеш, най-близкият огромен град до епицентъра, споделиха, че някои здания са се срутили в остарелия град, обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, а локалната телевизия сподели фотоси на паднало минаре на джамия с парчета върху разрушени коли.

 

Министерството на вътрешните работи на Мароко в събота прикани хората да запазят успокоение и да заобикалят паникатa. В тирада, излъчена по държавните медии, Рашид Ал Халфи, общоприет секретар на вътрешните работи в министерството, сподели, че държавното управление към този момент е задействало всички налични запаси за справяне с нещастието.

Множество здания се срутиха след земетресението в петък вечер югозападно от град Маракеш в Мароко, демонстрираха фрагменти, излъчени от държавната телевизионна станция Al-Aoula.

Хиляди хора избягаха от къщите и жилищните си здания, откакто Националният институт по геофизика на страната предизвести за вторични земетресения. Епицентърът на труса е бил в град Игил в провинция Ал Хауз в района Маракеш-Тенсифт-Ел Хауз в Мароко.

Земетресението е записано малко след 23 часа локално време на относително дребна дълбочина от 18,5 километра, съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати. Епицентърът е бил в планините Висок Атлас, ситуиран на към 72 километра югозападно от Маракеш, град с към 840 000 души и известна туристическа дестинация. " Земетресения с подобен размер в района са необикновени, само че не са непредвидени.

От 1900 година не е имало трусове с магнитуд 6 и усетени на по-голяма територия от 500 км от това земетресение и единствено девет трусове са били с магнитуд 5.

Американският орган предвижда, че са евентуални обилни вреди и бедствието е евентуално необятно публикувано, отбелязвайки, че доста хора в региона живеят в структури, които са " мощно уязвими от земетресение ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР