Мощният циклон „Янос” нахлу на гръцка територия тази нощ, над

...
Мощният циклон „Янос” нахлу на гръцка територия тази нощ, над
Коментари Харесай

Мощна буря удари Гърция тази нощ, обявиха извънредно положение /снимки/

Мощният циклон „ Янос” нахлу на гръцка територия тази нощ, над островите в крайната западна част на страната, със мощни ветрове и проливни дъждове. В регионите на Южна Гърция е оповестено изключително състояние, откакто метеоролозите видяха образувалата се стихия още над Йонийско море, оповестява БГНЕС.
Властите предизвестиха хората да не излизат от домовете си до момента в който не премине бурята.
Циклонът постепенно се придвижва на изток-югоизток и ще обхване огромни региони на Гърция – градовете Янина, Лариса, до Солун в Северна Гърция ще бъдат в периферията на бурята, до момента в който на юг – Ламиа, Арта, Патра, целият полуостров Пелопонес след няколко часа ще бъдат в окото на бурята.
Между 17 и 21 ч. през днешния ден се чака да бъде пикът на бурята в Патра, в този просторен регион към града и прилежащите територии бурята ще забави придвижването си още.
А през нощта против събота също постепенно ще стартира да се придвижва на юг.
В съботния ден местата с най-проливни превалявания ще бъдат две – Каламата и Ламиа, като бурята към този момент ще засегне и столицата Атина.
Вечерта в събота ще стартира да се измества още по на юг, а проливните дъждове още веднъж ще се засилят.
Градчето Краниди на полуостров Пелопонес ще бъде връхлетяно от циклона в късните вечерни часове на съботния ден.
Рано сутринта в неделя от бурята ще напусне територията на Южна Гърция и ще се придвижи на юг.
Този вид циклони в Средиземноморието носят името "медикейн ", което произлиза от британската дума за вихър – hurricane. Не могат да доближат параметри на опустошителните урагани, само че основават рисково време в страните в Южна Европа.
България е в периферията на циклона. У нас в края на седмицата ще усетим по-силен вятър в обособени региони на Южна България и слаби есенни превалявания на изолирани места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР