Мощите на светите братя Кирил и Методий пристигнаха в София,

...
Мощите на светите братя Кирил и Методий пристигнаха в София,
Коментари Харесай

Пристигнаха мощите на Кирил и Методий, Радев ги посрещна в храма „Св. Неделя”

Мощите на светите братя Кирил и Методий дойдоха в София, предават националните малките екрани.

Те пристигнаха от Света гора и бяха посрещнати на кръстовището на булевардите " Христо Ботев " и " Александър Стамболийски ", откъдето с литийно шествие ще бъдат пренесени до катедралата " Света Неделя ". Там ги посрещнаха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и доста миряни.

В шествието с изключение на доста хора се виждат и ръководителите на УниБИТ - ректорът проф. Петева, проф. Стоян Денчев и доста студенти от университета.

„ В мощехранителница се съхраняват частици от телата на двамата славянобългарски просветители и равноапостоли. Една парченце от ръката на св. Кирил и две частици от ребрата на св. Методий, както и една доста дребна парченце от честния животворящ Кръст Господен”, изясни игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

Мощите в " Света Неделя " ще останат до обедните часове на 25 май. През това време храмът ще работи, до момента в който има хора, които желаят да се поклонят и помолят.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в тържественото посрещане на светите мощи и ще вземат участие в поклонението в " Св. Неделя ". Молебенът ще бъде управляван от свещеник Поликарп.

Светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий за пръв път стъпват на славянска, православна земя. През 80-те години на предишния век те са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Игуменът на манастира архимандрит Вартоломей съпровожда мощите, които са у нас по покана на Негово светейшество Патриарх Неофит.

" Ще имаме опция в продължение на 48 часа да се поклоним достоверно на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и това са две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски. А в средата има и една, въпреки и дребна парченце от Светия животворящ кръст Господен. Това, което сме ние през днешния ден стартира точно с делото на тези двама Солунски братя и за нас е велика берекет и наслада, че можем да ги посрещнем тези свети мощи. За пръв път излизат отвън Гърция след тяхното възвръщане и първата православна и славянска страна е България, което е значимо и алегорично ", сподели Архимандрит Никанор, свещеник на Гиниския манастир " Св. Св. Козма и Дамян ", където мощите пренощуваха.

Мощите ще останат в катедралата " Света Неделя " до обедните часове на 25 май. През това време храмът ще работи, до момента в който има хора, които желаят да се поклонят и помолят.

От Софийската митрополия прецизират, че това става с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия синод на Българката православна черква.

Църквата “Св. Неделя” е определена неслучайно този път, защото Негово Светейшество патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит е изискал мощите да дойдат. Така е благоразсъдил и Светият Синод.

Всички миряни ще могат да се допрян до светините до 25 май, на обед, когато тъкмо в 12 ч гръцките духовници ще тръгнат назад с тях към Света Гора. От “Св. Неделя” предизвестиха, че няма да има опция този час да бъде променян и приканват вярващите да не избират последния миг.

Организирани групи от цялата страна се чакат да дойдат за поклонението. “Две денонощия и половина ще съм в храма съвсем непрекъснато. Имам подготвеност да го отворя непрекъснато. Това зависи от потока люде, които са на открито. Няма да държим храма отворен, в случай че няма хора, само че и никого няма да върнем. Имаме подготвеност и за двата разновидността. Очакваме всеки едни, който желае. Добре пристигнал е”, съобщи отец Николай Георгиев, ръководител на църковното настоятелство на храма.

По думите му е основана организация, тъй че да е комфортно на хората и добави: “На мен това ми се случва за пръв път в “Света Неделя”, имали сме опит БПЦ в “Св. Александър Невски” - там няколко пъти е имало такива всенародни поклонения. Там структурата на храма е малко по-различна, тъй като има вход и от юг, и от север. Докато при нас няма северен вход, което основава логистични компликации, само че сме го премислили и да забележим какво ще се случи. Учим се в движение”.

“Ние сме подготвили специфичната блогослужебна гала по изпращането, тъй като както и посрещането, то ще е доста тържествено. Ако има доста огромно поклонение, ще опитаме в бъдеще още веднъж да посрещнем мощите”, изясни отец Николай.
Разказа и че групи възпитаници от разнообразни места на България ще дойдат, с цел да видят светините. Децата няма да чакат и ще влизат незабавно.

Програма
23 МАЙ - ПОНЕДЕЛНИК

12:00 ч. - Посрещане на светите мощи на кръстовището на бул. “Христо Ботев” и бул. “Александър Стамболийски”, които с литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в храм “Света Неделя”;
12:20 ч. - Посрещане в “Света Неделя”;
12:30 ч. - Молебен пред светите мощи;
13:00 ч. - Всенародно поклонение;
17:00 ч. - Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;
18:00 - 23:00 ч. - Всенародно поклонение. (При нужда, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

24 МАЙ - ВТОРНИК

09:00 ч. - Архиерейска света Литургия в чест на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;
08:00 - 18:00 ч. - Всенародно поклонение пред светините;
17:00 ч. - Вечерня в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”;
18:00 ч. - Маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред светите мощи;
19:30 - 23:00 ч.- Всенародно поклонение. (При нужда, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

25 МАЙ - СРЯДА

09:00 ч. - Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм “Св. Неделя”;
12:00 ч. - Изпращане на светите мощи за Света Гора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР