Морският Таралеж е известен като бодливото прасе на подводното царство.

...
Морският Таралеж е известен като бодливото прасе на подводното царство.
Коментари Харесай

Морски Таралеж

Морският Таралеж е прочут като бодливото прасе на подводното царство. Но все пак не всеки Морски Таралеж е затрупан с рискови за индивида остри игли. Някои Морски Таралежи са покрити с дребни ситни иглички и при допиране са като кадифени и не са рискови за индивида.

История на Морски Таралеж

Морски Таралеж принадлежи към клас иглокожи. Това забавно животно с другоземен тип е извънредно антично - то е обитавало планетата ни още преди 500 милиона години. В предишното са били познати към 2 000 типа Морски Таралежи, а през днешния ден са останали единствено над 900 разнообразни типа.

Морски Таралеж се среща много надълбоко - на дълбочина до 10 000 м, той е публикуван в моретата и океаните по целия свят. Морски Таралеж не може да бъде открит само в едва солените Каспийско море, Черно море и в някои елементи на Балтийско море. това се дължи на обстоятелството, че Морски Таралеж е доста сензитивен към солеността на водата. Морски Таралеж населява измежду водорасли, камъни, коралови рифове и скали.

Характеристики на Морски Таралеж

Морски Таралеж се среща в разнообразни размери - от 3 см в диаметър до 20 см в диаметър. Най-големите Морски Таралежи, откривани на планетата, са били с диаметър 32 сантиметра. Тялото на Морски таралеж наподобява като сфера, а от време на време и като диск. Срещат се Морски Таралежи, чиято форма на тялото наподобява на яйце. Морски Таралеж може да бъде с разнообразни цветове, а също по този начин и да ги трансформира като хамелеон.

Тялото на Морски Таралеж е покрито с хитинови пластини, които са прикрепени една към друга. Има единствено две меки места по тялото на Морски Таралеж, които го вършат уязвим - към устата и ануса. Всеки Морски Таралеж има по 20 реда пластини. Пет реда от пластините приключват с дребно око, което е сензитивно към светлината. Устата на Морски Таралеж се намира от долната страна на тялото му. Морски Таралеж има стотици дребни крачета, с които се прикрепва към дъното и се придвижва. Морски Таралеж има специфични органи за равновесие, които се намират до устата му и се назовават сфериди.

Дъвкателният уред на Морски Таралеж, прочут в научните среди като аристотелов фенер, съставлява пластини, които се съединяват с мускули. В устата на Морски Таралеж има и формирания с формата на пирамиди - те са пет двойки и във всяка има по един дълъг изострен зъб. Със зъбите Морски Таралеж освен се храни, само че и си оказва помощ при напредването, защото зъбите стърчат отвън устата му.

 Морски Таралеж

Иглите на Морски Таралеж са прикрепени към тялото със мощни мускули, което разрешава на животното да ги движи във всички направления. Формата и дължината на иглите е друга при всеки друг тип Морски Таралеж. Иглите може да са гладки, само че също по този начин се срещат назъбени и оребрени игли. Дължината на иглите по тялото на Морски Таралеж може да е в пъти по-голяма от тази на тялото. Иглите се употребяват се освен за отбрана, само че и за напредване.

Между иглите има десетки дребни израстъци, които наподобяват на дребни щипки. Във върха на всяка от тези дребни щипки има доза отрова, която се създава от специфични жлези в тялото на Морски Таралеж.

С какво се храни Морски Таралеж

Морски Таралеж не сортира храната си. Той е всеядно животно и се храни с водорасли, гъби, органични боклуци, дребни ракообразни, полипи и по-дребни свои събратя. С помощта на дребните щипчици, ситуирани сред иглите, Морски Таралеж хваща храната си, по-късно тя се улавя от крачетата и с тяхна помощ се реалокира към устата му.

Размножаване на Морски Таралеж

Морски Таралеж доближава до полова зрялост, откакто навърши 3 години. Само за един размножителен интервал тялото на женския Морски Таралеж може да създаде над 20 милиона яйца. Размножителният развой се реализира, като женският Морски Таралеж метне хайвера си на скришно от врагове място, а мъжкият се заеме с оплождането на зрънцата.

 Морски Таралеж Снимка: SummitPost

Любопитни обстоятелства за Морски Таралеж

Морски Таралеж диша благодарение на стотиците си крачета, а също по този начин и благодарение на хриле, които се намират наоколо до устата му.

Независимо от иглите си, които би трябвало да го вършат недосегаем за врагове, Морски Таралеж постоянно става храна за морските звезди, едрите риби, птиците и видрите. Когато хване Морски Таралеж, видрата плува по тил към брега, като го придържа наоколо до себе си. След като излезе на брега, видрата хвърля плячката си върху камъни, с цел да счупи хитиновата обвивка и да се нахрани с меките тъкани. Птиците, които се хранят с Морски Таралежи, ги подвигат високо и ги хвърлят върху камъни, с цел да ги счупят.

За продължителността на живот на Морски Таралеж се носят митове. Някои учени считат, че на доктрина Морските Таралежи са безсмъртни. Изучаването на организма на възрастни човеци е посочило, че липсват всевъзможни признаци на стареене или промени даже при животни на възраст над 100 години. Морски Таралеж имат мистериозна отбрана от радиация, чийто механизъм остава неразгадан.

Морски Таралеж пораства през целия си живот. Смъртта му нормално е преждевременна – микроби, хищници, лов на риба. Така междинната дълготрайност на живот на Морски Таралеж, съгласно биолозите, е от 15 до 30 години.

Иглите на Морски Таралеж постоянно са употребявани от дребни рибки, които се крият сред тях, с цел да се пазят от враговете си.

В източните страни ястията от хайвер на Морски Таралеж се считат за извънреден деликатес.

Вреди от Морски Таралеж

Отровата, която се създава от Морски Таралеж, е извънредно рискова. Дори в случай че се разреди в огромно количество вода, тя е смъртоносна за доста типове организми. Обикновено хората страдат от отровата на Морски Таралеж, в случай че по нехайство са го настъпили. В такива случаи връхчетата на иглите се отчупват и остават в тялото на индивида. Отровата на някои типове Морски Таралежи е мощно токсична и може да провокира парализа на нервната система и на сърдечния мускул.

Смята се, че отровата на Морския Таралеж се популяризира по бързо по тялото под влияние на топлината, по тази причина постоянно потърпевшият се полива със студена вода, а връхчетата на иглите се изваждат от тялото му. В случай на убождане от Морски Таралеж незабавно би трябвало да се потърси лекарска помощ, защото някои типове от тези морски животни създават отрова, която стопира дихателния развой в човешкия организъм.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР