Морган Цвангираи и Робърт Мугабе. Бившият премиер на Зимбабве Морган

...
Морган Цвангираи и Робърт Мугабе. Бившият премиер на Зимбабве Морган
Коментари Харесай

Бившият премиер на Зимбабве се върна в страната след свалянето на Мугабе


Морган Цвангираи и Робърт Мугабе.

Бившият министър председател на Зимбабве Морган Цвангираи, който бе един от главните съперници на президента Робърт Мугабе, се е върнал в страната на фона на избухналата политическа рецесия, заяви " Скай нюз ".

Кореспондент на медията е бил на борда на аероплан за зимбабвийската столица Хараре, в който се оказал и Цвангираи. По думите на репортера с полета са се прибирали и двама министри, връщащи се от Русия.

Според южноафриканската телевизия И Ен Си Ей в края на октомври Цвангираи е отпътувал за медицински проучвания в ЮАР, където през септември е минал курс на лекуване от рак.

На изборите през 2008 година Мугабе за първи път не получи болшинството от гласовете, отстъпвайки на водача на Движението за демократични промени Цвангираи. За установяване на спечелилия бе разгласен втори тур. Няколко дни преди провеждането му Цвангираи съобщи, че отдръпва кандидатурата си, базирайки се на напън от страна на управляващите.

В резултат Мугабе още веднъж бе определен за президент, само че за превъзмогване на политическата рецесия се съгласи Цвангираи да бъде назначен за министър председател, като той заемаше този пост сред 2009 година и 2013 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани по-рано в четвъртък за " успокоение, ненасилие и въздържаност " в Зимбабве, откакто военните поеха властта и сложиха под домакински арест 93-годишния Мугабе, ръководещ страната от десетилетия.

Спазването на главните права, в това число свободата на словото и събранията, е от основно значение, уточни представител на Организация на обединените нации. Генералният секретар акцентира какъв брой е значимо политическите разлики да бъдат разрешавани с мирни средства и разговор и в сходство с конституцията на страната, добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР