Море и мъка. Това е накратко рибарската орис по Черноморето

...
Море и мъка. Това е накратко рибарската орис по Черноморето
Коментари Харесай

Сафридът стигна 18 лева за килограм

Море и тъга. Това е в резюме рибарската участ по Черноморето това лято. Рибата сякаш я има, само че в действителност липсва, и то съвсем изцяло. Родният сафрид дори удари връх по цена от 18 лв. за кг. Става дума за риба, която преди десетилетия въдичарите раздаваха на съседи и познати, тъй като гъмжеше от нея.

Когато има военни учения, сафридът стои във вътрешността до съвсем самия небосвод, безапелационен е легендата на морския лов на риба във Варна Агоп Агопов. Стрелби и сонари на 30 натовски кораба съвсем през целия юли прогониха уплашените пасажи във вътрешността. “За през целия ден да харчиш гориво за 50 лв., с цел да хванеш половин кило, това е бесзмислено ”, изяснява Недялко Недялков, който всяка вечер ревизира буната на Кабакум за сафрид.

И въпреки всичко вярата се появи. От седмица рибата стартира да се доближава към варненския вълнолом, само че след среднощ. Преди дни тези, които ловят на ластик, са хванали по 5 кг за няколко часа.

При този способ ластикът се завързва за камък и се хвърля във вътрешността, откакто е завързан за влакното на здрава пръчка. После ластикът се изтегля, влакното се реже и за ластика се връзват редки чепарета с куки през по-голяма отдалеченост, с цел да не се оплитат. 20 куки са задоволителни. Докато държим ластика обтегнат, връзваме и другия завършек на чепарето за влакното, след което деликатно отпускаме, с цел да може куките да влязат във водата. Добре е на границата сред куките и влакното да сложим светеща ампула, с цел да се ориентираме в тъмното къде е краят на такъма.

Вълните люлеят ластика с куките с перушина и нервират сафрида, тъй като имитират дребни рибки. Така рибите се хващат сами на автомат, изтеглят се деликатно за откачане и след това леко линията се пуска назад във водата. Някои закачат през кука морски червеи, което в допълнение настървява сафрида.

На буната на Кабакум също се появява сафрид на светеща плувка и морски червей.

По-изобретателните употребяват светеща плувка, като под нея през метър връзват куки номер 10 с нанизани на тях морски червеи. Много е значимо на последната кука, която е на метър от дъното, да се сложи мотив с 50-сантиметра дължина, тъй като този монтаж напряко подлудява едрите сафриди, които вървят повече по дъното. На тази кука може да се хване и 500-грамова морска врана, която обаче е толкоз мощна, че може да откърти въдицата от ръцете на рибаря.

Понякога удрят 20-сантиметрови морски сомчета, които са единствено с бяло месо и са доста вкусни. На червея на най-долната кука

се хващат още писии,

морски езици, може

да се удари дори

калкан

Трябва обаче да се внимава и всяка риба да бъде осветявана в нощта, тъй като може да се навъртат и морски дракони, които са отровни.

Другата отровна риба е скорпидът, който има страховити шипове на главата си и е в действителност едно доста грозно попче. Старите риболовци споделят, че и двата отровни типа са необикновено вкусни, стига да им изрежеш шиповете и да ги сготвиш с обич.

На Морска гара във Варна

като утешителна

облага се появи

хамсия

“Ставам заран в пет часа и отивам да клатушкам с дългия кол, с цел да хвана половин кило ”, изяснява известният варненски занаятчия на ластика за сафрид Юлиян Векселбергер. Отскоро във варненското пристанище се завърна и едрият харип, който господства там през май, с цел да гони трицоната. С тази дребна риба би трябвало да се внимава, тъй като съгласно ИАРА тя е тип с квота съгласно наредбите на Брюксел и за една инцидентно закачена на чепарето могат да те глобят 1000 лв..

Появиха се и така наречен бръснарски ножчета, прибавя опитният занаятчия Тодор Тодоров. Става дума за

дребните

чернокопчета, чието

люпило е край

българския бряг

тази година. Тяхната поява удостоверява прогнозата на “24 часа ”, че тази година ще бъде година на чернокопа, тъй като дребните хищници ще набъбнат най-малко до 200 грама доникъде на септември. Дори и бръснарските ножчета ръфат и повръщат непрекъснато и натрупат грамаж.

В потрес това лято е и морският кефал и сродните му платерини и иларии. Те стоят във вътрешността във Варненското езеро и ги няма по обичайните им места като плажовете на Ветеран и Черноморец. В момента кефаловите се ловят единствено на плаваща бомбарда, тъй като тогава морският червей се движи и става неудържим за тези риби, които не ядат на дъно, тъй като са в любовен интервал. Затова пасажите се издигат на повърхността на морето. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР