Морбили е най-заразното сред заразните заболявания. Последствията от болестта могат

...
Морбили е най-заразното сред заразните заболявания. Последствията от болестта могат
Коментари Харесай

Доц. Кунчев помрачи празниците: Това е най-заразното заболяване! Последствията са сериозни

„ Морбили е най-заразното измежду заразните болести. Последствията от заболяването могат да бъдат доста съществени “. Това сподели на брифинг държавният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.
Той разяснява и заболеваемостта от сезонен грип. „ По моите наблюдения след всичко, което се случи освен с нас, само че и целия свят около COVID-19, има едно отрезвяване и връщане към здравия разсъдък. Започва възобновяване към доверието към имунизациите “. Това съобщи на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той показа настоящи данни за имунизациите против грип, обезпечаването на безвъзмездни пневмококови ваксини за възрастни на и над 65 година от 2024 година, както и показа данни за осъществяването на наложителния имунизационен календар.
„ Донякъде е показателно това, което се случва с програмата за профилактика на грипа и понижаване на заболеваемостта. Тази години бяха обезпечени 308 000 дози ваксини. Към момента са направени към 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които направихме беше да дадем опция на тези, които желаят да се ваксинират и до февруари “, съобщи Кунчев.
„ Този сезон е доста чудноват. Имаше две присъщи неща. Едното е, че имаше закъснение със седмица-две, само че то е преодоляно през последната седмица. За 50-та седмица имаме точната цифра от предходната година във връзка с грипа. Закъснението е преодоляно и оттук насетне единствено ще пораства заболеваемостта от грип “, добави той.
„ Някъде на 8,9,10 януари ще забележим дали епидемията ще имаме действителните стойности и ще забележим дали ще се реализира нашето очакване епидемията да е в края на януари или първите една две седмици на февруари “, сподели още Кунчев.
„ Втората присъща специфичност е, че в никакъв случай не сме влизали в сезона с подобен микс от причинители. COVID-19 не си е отишъл напълно, само че напън върху системата няма “, разясни здравният контрольор, представен от БГНЕС.
Той изясни, че се тормози повече от развиването на морбили в Европа в сравнение с от коклюш. Кунчев означи, че имунизационното покритие за морбили у нас е 91,2%, а реимунизацията на 12 години е 87,2 %.
На брифинга оповестиха, че от началото на идната година е планувано да се обезпечава безвъзмездна ваксина за пневмококови инфекции за възрастни хора.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР