Мораториумът заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа енергия

...
Мораториумът заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа енергия
Коментари Харесай

БФИЕК към НС: Искаме отмяна на мораториума върху цените на ток, парно и вода

Мораториумът заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа сила и природен газ се споделя в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори/БФИЕК/, с която представителите на огромната промишленост желаят да насърчат депутатите да анулират мораториума върху цените на ток, парно и вода.

„ Като представители на огромните промишлени консуматори на електрическа сила и природен газ сме уверени, че мораториумът по-скоро би имал противоположен резултат и заплашва енергийната сигурност на страната “, показват от БФИЕК. От Федерацията показват и аргументите по тази причина.

„ На първо място, с нулирането на цена „ отговорности към обществото “ от КЕВР се понижава и общата данъчна основа, върху която се начислява Данък добавена стойност върху електрическата енергия, което щеше да окаже спомагателен резултат за понижаване на разноските за електрическа енергия “, се споделя в позицията на индустриалците.

На второ място, те акцентират, че поради огромната разлика сред прогнозната пазарна цена, избрана от КЕВР на 1 юли, и действителната пазарна цена част от ВЕИ производителите получават свръхкомпенсация за създадената от тях електрическа енергия.

„ С предложенията на КЕВР, блокирани посредством мораториума от Народното събрание/НС/, наградите на такива производители бяха избрани на 0 лева на мвтч. Така, полученото от тези групи производители, ще се приведе в сходство на пазарните условия. Допълнителен резултат е, че по този метод щяха да бъдат спестени средства от фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, които в проекторешението на КЕВР бяха ориентирани за обезвреждане на повишаването за битовите консуматори “, настояват огромните енергийни потребители.

Не на последно място, те са безапелационни, че решението на Народно събрание заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа сила и природен газ, тъй като ЕСО, ЕРП-тата и топлофикациите купуват на пазарни цени, а дават услуги на контролирани, което заплашва тяхната кредитоспособност.

„ Това може да докара до спирания на зареждането с електрическа и топлинна сила на всички консуматори. Важно е да се означи, че повишението на цените на електрическата енергия и природния газ се движи от фундаментални фактори, на които не може да се въздейства административно “, показват от БФИЕК и прецизират, че в Европейски Съюз се следят недостиг на електрическа сила и ниски равнища на запасите на природен газ, което обуславя високите цени и предпоставя условия за продължаващото им повишаване най-малко до края на зимния сезон. „ Това, в композиция с ценовия мораториум, ще заплаши финансовата непоклатимост на цялата енергийна система “, акцентира промишлеността. За БФИЕК главен проблем в по този начин създалата се обстановка е „ Топлофикация “ - София, която има дълг към БЕХ ЕАД, преизпълнен 1 милиарда лева

„ Ликвидна рецесия в това сдружение, потребяващо към 30% от природния газ в страната, би сложило в затруднено състояние „ Булгаргаз “ ЕАД, защото би зародила действителна заплаха публичният снабдител да не може да се разплаща с „ Газпром износ “. Това ще заплаши снабдяването с природен газ на страната и ще заплаши действието на цялата промишленост и газоразпределението “, се твърди в позицията на огромните индустриални предприятия у нас. Според тях действителна е и заплахата задграничните сдружения, притежатели на електроразпределителни предприятия в България, да заведат арбитражни каузи против страната.

„ Като огромни консуматори на електрическа сила и природен газ и едни от първите участници на свободния пазар, считаме, че енергийните пазари в тяхната целокупност следва да се управляват само и единствено от пазарните правила, а КЕВР да бъде техен единствен съдия в границите на пълномощията си, планувани от законодателя. Поради това считаме за рисков казус демонстрираната политическа интервенция в активността на регулаторен орган, който самият законодател е определил за самостоятелен и чиято активност е регламентирана посредством специфичен закон.

Смятаме, че решението на Народното събрание ще докара до негативни последствия за енергийната система на страната, действието на енергийните пазари, както и до опцията за правосъдни каузи и наказателни процедури против страната. Изразяваме вярата си Народното събрание да преразгледа решението си, отменяйки мораториума върху цените “, упорстват от БФИЕК. Те са оферират редица ограничения за облекчение на въздействията върху цените.

„ На първо място, отплата за всички небитови консуматори, които са освен икономически, само че и публични. Размерът на компенсацията да бъде 75% от разликата сред действителната пазарна цена и прогнозната пазарна цена като следва да бъде очакван и низък предел, с цел да няма свръхкомпенсация, ако силата е закупена по дълготраен контракт на доста пониска цена. Източник на финансиране биха могли да са изключителните доходи от Данък добавена стойност в бюджета, получени вследствие на повишените цени на електрическата енергия. Други средства могат да бъдат употребени от остатъка на ФСЕС, както и изключителната облага на АЕЦ, НЕК и другите производители. Компенсациите следва да се изплащат до момента в който има рисково високи цени. За отбелязване е, че този механизъм е нотифициран и утвърден от Европейската комисия.

2. Временно понижаване на Данък добавена стойност върху електрическата енергия и природния газ

3. Търгове за дълготрайна доставка на електрическа енергия за електроинтензивните предприятия.

4. Въвеждане на обезщетения за непреките разноски за излъчванията въглероден диоксид, според насоки на Европейската комисия “, оферират от БФИЕК. От Федерацията считат, че за семействата следва да се планува обезщетителен механизъм за цените на силата само за обществено уязвимите консуматори.

„ Възможен вид за финансиране на обезщетенията за крайните консуматори на електрическа сила е разбиране на метод, подобен на румънския. Там, всеки доход на производителите на електрическа енергия над 90 евро за мегаватчас се полза с налог от 80%. Такъв бюджетен доход би могъл да се употребява за финансиране на обезщетителни механизми за стопанските и битовите консуматори.

С оглед изложеното дотук и за попречване на банкрути на енергийни предприятия, които да доведат до опасност за сигурността на снабдяването в страната, финансовата непоклатимост на енергийните сдружения и цялата стопанска система, бихме желали да насърчим народните представители да анулират наложения мораториум върху цените. В случай, че Народно събрание реши да резервира мораториума, то следва всички разноски за опазване на сигурността на снабдяването и стабилността на енергетиката да бъдат поети от републиканския бюджет “, се показва в формалната позиция на БФИЕК.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР