Мораториум върху откриване на болници до утвърждаване на нова Национална

...
Мораториум върху откриване на болници до утвърждаване на нова Национална
Коментари Харесай

Здравният министър призна: Доплащането на пациентите в болниците е нараснало значително

Мораториум върху разкриване на лечебни заведения до одобряване на нова Национална здравна карта е един от целите на министъра на опазването на здравето Христо Хинков. Те бяха показани пред членовете на отрасловата парламентарна комисия.

Според министъра с изключение на нова здравна карта са нужни законови и подзаконови промени, които в този момент не дават опция на НЗОК да отхвърля контракти с лечебни заведения.

„ В персоналните ми цели е тематиката за доплащането от страна на пациентите, защото то е повишено доста “, призна той. И добави, че здравната каса има един финансов запас, който не е задоволителен.

„ Този запас от ден на ден се разпределя измежду повече реализатори на медицински услуги, изключително лечебни заведения, а това роене на лечебните заведения води до понижаване на качеството на здравната услуга и до доплащане от страна на пациентите, защото себестойността на клиничните пътеки остава една и съща “, сподели Хинков. По думите му колкото повече се разпределя ресурсът, толкоз повече хората ще доплащат от джоба си.

Сред целите ще бъдат предприемане на ограничения за повишение на заплатите на медицинските експерти, понижаване на административната тежест, дейно потребление въз основата данни и основаване на опция осведомителната система на НЗОК и Националната здравноинформационна система „ да си приказват “, надзор на медицинските действия. Изготвяне на задание за създаване на националната детска болница е преди всичко измежду целите, дружно с плана за незабавна помощ, обезпечаването на хеликоптерите, както и тактиката по психологично здраве, сподели още Хинков. Той напомни и заложените цели в Плана за възобновяване и резистентност – за създаване на центрове за психологично здраве във всеки регионален град, създаване на така наречен строук центрове – за бърза и сложна реакция в лекуването на инсулти и други

За решение на казуса с дефицита на фрагменти министър Хинков уточни, че би трябвало да се увеличи привлекателността на специалността, в това число и тази на медицинските сестри, както и да има по-балансирано систематизиране на медици в страната. Вероятно ще се усили държавната поръчка за лекари и медицински сестри в медицинските университети.

Акцент ще бъде подложен върху профилактиката, в региона на психологичното здраве, контролът върху дейностите, тактиката за фрагментите, действието на незабавната помощ, за която е нужна дълготрайна капиталова политика, уточни още министър Хинков, представен от Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР