Монументална императорска гробница от Римската епоха откри археологът доц. Костадин

...
Монументална императорска гробница от Римската епоха откри археологът доц. Костадин
Коментари Харесай

Уникална императорска могила бе открита край Пловдив

Монументална императорска гробница от Римската ера откри археологът доцент Костадин Кисьов на 20-ина километра от Пловдив.
Тя е с размери 7 на 7 метра и е висока над 5 метра след осъществени електротомографски проучвания.
"Сензацията пристигна! Гробното оборудване е смайващо, в случай че съдим по покрива, който сега разкриваме ", съобщи ученият.
Мащабната находка се появи на 5 метра от върха на могилата Малтепе край с. Маноле, чиито изследвания започнаха преди две години. "В продължение на месец ще търсим в дълбочина нейният вход ", посочи Кисьов, който е и шеф на археологическия музей в Пловдив. Покривът на гробницата е плосък, построен от ломени мраморни камъни, споени с бял хоросан. Ъглите са завършени с правоъгълни тухли, които най-вероятно носят в дълбочина цялата структура на оборудването.
Ученият позволява, че най-вероятно от вътрешната страна е във формата на свод. Находката е впечатляваща. "Подобна гробница е открита само в римския град Виминациум в днешна Сърбия. Тя е принадлежала на император Марк Аврелий Карин (283-285 г.) Това е времето на по този начин наречените Войнишки императори.
"Гробницата в Маноле е със същите размери и структура. Датира се от ІІІ век съгласно откритите към покрива й бронзови монети ", изясни доцент Кисьов. Южно от огромната находка екипът е попаднал на оборудване с големи мраморни квадри, единият от които тежи над 400 кг. Тепърва ще се открива дали е обособена гробница или светилище. "За страдание и тук е установен огромен иманярски ров. Той стартира от върха на могилата и е разрушил част от покрива на огромната гробница. Още не е ясно дали не е ограбена ", сподели археологът.
По думите му няма по какъв начин такова огромно оборудване да е на инцидентен човек.
"Най-вероятно става въпрос за тракийски държател, защото гробницата е в ареала на Филипопол ", разсъждава Кисьов. А и процедура на траките е да поставят владетелите си в могили. Другата версия е там да е бил заровен римски аристократ, който е управлявал Филипопол и е имал вила в покрайнините.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР