Монте Албан е важна спирка за пътешественика. Защото само на

...
Монте Албан е важна спирка за пътешественика. Защото само на
Коментари Харесай

Съкровищата на Мезоамерика

Монте Албан е значима спирка за пътешественика. Защото единствено на това място можем да се срещнем по едно и също време с културите на Олмеки, Сапотеки и Микстеки, обитавали поредно региона за интервал от 1500 години.

Първите признаци на комплицираното общество в Мезоамерика са дали Олмеките - антична цивилизация, живееща в тропическите низини на южно централно Мексико.

ВИЖТЕ СЪКРОВИЩАТА НА МЕЗОАМЕРИКА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Мистериозната Олмекска цивилизация процъфтява от 1200 година прочие Хр. до 400 година пр.н.е. и като цяло се счита за предходник на всички последващи мезоамерикански култури като маите и ацтеките.

Влиянието и комерсиалната им активност се популяризират от 1200 година пр.н.е., чак до днешна Никарагуа. Монументални свещени комплекси, солидна каменна статуя, игри с топка, пиянство на шоколад и скотски богове са присъщи за културата на Олмеките.

Олмеките обичали да смесват животни, с цел да основават странни и прелестни същества, като да вземем за пример кръстоска сред човек и ягуар, което може би е било тяхното висше провидение.

Най-поразителното завещание на олмекската цивилизация са колосалните каменни глави. Те всички имат неповторими черти на лицето, тъй че те могат да бъдат считани за портрети на действителни владетели.

Главите могат да бъдат с височина от съвсем 3 метра и тегло 8 тона, а камъкът, от който са били обработени, в някои случаи е превозен на 80 километра или повече, евентуално употребявайки големи речни платформи от балса.

Фактът, че тези великански статуи изобразяват единствено главата, може да се изясни с вярването в мезоамериканската просвета, че единствено главата носи душата.

Микстеките са локалните мезоамерикански нации, населяващи актуалните мексикански щати Оаксака, Гуереро и Пуебла.

Символиката и иконографията на системите за писане, открити в целия античен свят, са очарователни, само че не са нищо повече от тези, които са се развили в античната Мезоамерика.

Независимо от средиземноморските или азиатските култури, тук са се развили няколко разнообразни вида писане преди завладяването, които съставляват неповторимо интелектуално достижение в тази част на новия свят.

Микстеките избират да пишат посредством йероглифи и картини и по-специално, с картинни подиуми, изобразяващи исторически събития като раждане, брак, коронация, война и гибел, до момента в който писмените знаци записват датата на събитието и разпознават хората и местата.

Уникално за Микстеките е, че името на човек постоянно е неговия рожден ден.

Цивилизацията на сапотеките процъфтявала в долината на Уахака в продължение на най-малко 2500 години. Сапотеките са оставили археологически доказателства в античния град Монте Албан под формата на здания, впечатляващи гробници и погребални предмети, включващи изящни златни бижута.

Монте Албан бил един от първите огромни градове на Мезоамерика и център на Сапотекската страна, обхващаща по-голямата част от територията на днешния мексикански щат Уахака.

Свидетелства за сапотекската цивилизация са открити от 16 век прочие Хр. Трите долини били разграничени сред три общности, разграничени от 80 кв.км. ничия земя в средата, където през днешния ден се намира град Уахака.

Откритите изгорени храмове и жертвоприношения на пленници приказват, че тези нации са враждували между тях.

В същия интервал, изникнал нов градски център тъкмо над тази ничия земя.

От върха на планината той „ гледал “ към трите долини и бил наименуван Монте Албан.

Гледайте новия епизод на „ Без багаж “ тази неделя, от 13 ч., по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук



Вижте още от пътешествията на „ Без багаж “:

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по знамение върху тога

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо постройките в Мексико Сити потъват

Невидимото в Ангкор Ват

Припомнете си последното премеждие на „ Без багаж “ във видеото:



За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР