monitor.bgНа мястото нямало осветление, парапет, пътеката била опасна със стърчаща

...
monitor.bgНа мястото нямало осветление, парапет, пътеката била опасна със стърчаща
Коментари Харесай

4 бала вълнение причинило трагедията във Варна

monitor.bg

На мястото нямало осветяване, парапет, пътеката била рискова със стърчаща арматура

ял ден търсиха удавените деца край варненския вълнолом. В интервенцията се включиха водолази от Районната дирекция по пожарна сигурност и отбрана на популацията и военни експерти от военноморската база, ръководени от кап. I сан Богданов.

Към 9,10 часа в четвъртък сутринта беше открито тялото на едното дете, пометено от вълна и паднало в морето от вълнолома на Морска гара във Варна, заяви кап. Пламен Бонев, началник-отдел „ Контрол и запазване на морската среда, търсене и избавяне ” в Морска администрация. Тялото е на 13-годишния Мариян, който бил на към 50 метра от брега, посочи районният прокурор Красимир Конов.

„ В сряда е получен сигнал, че 2 деца са паднали в морето. Веднага започнахме досъдебно произвеждане за склоняване към самоубийство по чл.127, ал.1 от Наказателен кодекс. Беше осъществен оглед, разпитани са всички очевидци на станалото и

за жалост намерихме тялото на Мариян.

Очевидци са били 4 деца от общата им 6-членна компания. Децата са от Варна, село Каменар и квартал „ Виница “. Познавали се от 2-3 месеца. Разпитахме ги, подценили са ситуацията. Граждани са пристигнали на мястото, когато всичко към този момент е било завършило, нямало ги към този момент децата, водата ги отвлякла “, разяснява прокурор Конов. След намирането на Мариян, интервенцията продължи с издирването на 14-годишния Диан. Той е от крайния варненски квартал „ Кайсиева градина “ и учел в ОУ „ Стоян Михайловски “, стана ясно денем през вчерашния ден.

Децата пристигнали в ранния следобяд в сряда за огромния празничен концерт в зоната за отдих на пристанище Варна. В групата имало и три девойки, едното от които сестра на починалия Мариян. Те решили да се разходят по вълнолома, като не отчели рисковото неспокойствие на морето от 3-4 бала, хлъзгавата пътека в подножието и рисковите тетраподи под нея. Така следващата

огромна вълна помела двете момчета

като ги съборила, а едното било завлечено във вътрешността в морето. Другото в началото съумяло да се задържи върху тетраподите, само че те са толкоз хлъзгави, че вълните го изблъскали във водата, без да може да му се окаже каквато и да било помощ. Инцидентът става към 17,40 часа, след което останалите деца сигнализират, че две момчета от групата им са паднали в морето. Издирването стартира незабавно от полицейски чиновници, които в този миг са в региона на Морска гара. 10 минути по-късно в издирването се включват и профилирани екипи от РД ПБЗН - Варна, както и катери от Морска администрация. Около 18 часа, при неспокойствие на прибоя от 3-4 бала двама от водолазите на Районната дирекция по пожарна сигурност и отбрана на популацията – Любомир Димитров и Красимир Костов,

с риск за живота си влизат в морето

от страната на тетраподите. Излезли са от морето едвам при здрачаване, откакто губят надзор между тях по време на обезпечаването на работата им под водата. Водолазът Димитров е бил ударен от вълна в тетраподите и е потърпевш леко. Търсенето беше прекъснато към 23 часа поради появилото се мощното неспокойствие и неспособност да се работи в такива условия. Трагедията анулира всички празнични прояви на община Варна в празничната вечер. През цялата нощ спасители от бранш „ Специализирани оперативни действия “ осветяваха мястото и обхождаха региона. В издирвателните дейности участваха чиновници и техника от Министерство на вътрешните работи, Морска администрация и Военноморските сили. В четвъртък издирването бе възобновено към 5,45 часа, като в него се включиха спасителите от Гражданска отбрана, катер на Спасително-координационния център към Морска администрация и екип професионални водолази от Военноморските сили. Шефът на Морска администрация-Варна капитан Валентин Енчев разгласи, че макар топлата вода, вълнението било такова, че на процедура няма вяра за оцеляване на двете момчета. „ За нас обстановката е ясна. Прибоят през вчерашния ден беше значителен и децата не са имали късмет за избавление “, сподели експертът. В 6,20 часа катер на Морска администрация направи първия си обход и продължи издирването към Южния плаж.

 
Надежда за оцеляване

Дали има вяра за оцеляване? Това се питаха бащата и вуйчото на Деян, които безмълвно с часове проследяваха от вълнолома работата на водолазните екипи. С всеки минал час те губеха вяра, а когато извадиха едното тяло и схванаха, че това е Мариян, безмълвно продължиха да чакат под палещото слънце.

По-късно към тях се причислиха сестрата на Мариян и приятелката му, както и дядото на момчето. Момичетата бяха още уплашени от случилото се през вчерашния ден и не можеха да проумеят, че двамата към този момент ги няма. Когато стана ясно, че водолазите са извадили безжизненото тяло на Мариян, двете девойки се разплакаха, седнали на стъпалата към панорамната площадка на вълнолома. „ Не мога да допускам! Ох, за какво? “, чуваше се измежду хлипането на скърбящите девойки.

През това време се появи кола за спешна помощ, която посрещна катера на Морския избавителен център „ Вяра “ с тялото на Мариян. Пристигнаха и криминалисти, както и доктор от Съдебна медицина, като огледаха тялото. През това време дядото на Деян успокояваше децата. Подаде им бутилка минерална вода, с цел да пийнат и се успокоят, като сподели, че всички близки са в душевен потрес и няма сили да разяснява нищо.

Затова пък на вълнолома се появи варненецът Милен Велинов, който сподели, че при започване на годината, когато бил на вълнолома, му направило усещане, че няма осветяване, нито парапет, пътеката е рискова и има стърчащи ръждиви арматури. Написал и писмо до Областна администрация, с цел да се обезопаси регионът, който се посещава от доста хора. Казва, че показал, че би трябвало да се слагат предупредителни надписи, с цел да не си мислят, че разходките, изключително при бурно време, са безвредни. Сега, когато стана белята, всички са тук, само че към този момент няма никаква изгода. Жалко за децата и погубения им млад живот, разяснява още Велинов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР