Монетният двор на БНБ издаде емисия от 300 броя възпоменателен

...
Монетният двор на БНБ издаде емисия от 300 броя възпоменателен
Коментари Харесай

БНБ пусна златен медал за 1950 лева

Монетният двор на Българска народна банка издаде емисия от 300 броя възпоменателен орден „ 300 години от рождението на Паисий Хилендарски “.

Медалът е златен, а цената му е 1950 лв.. Това се случва директно след емисията златна възпоменателна монета „ Паисий Хилендарски - два златни лв. “ на Българската национална банка. Припомняме, че за златната пара се извиха големи опашки от колекционери и ценители, макар че цената беше 3755 лв..

Любопитното е, че издаване на монета и орден с идентичен облик до момента се е случвало един път през 1912 година - издадени са златна възпоменателна монета и златен орден с облика на цар Фердинанд, оповестяват от Монетния двор.

На аверса на медала е заимствуван обликът на създателя на " История славянобългарска " от монетата „ Паисий Хилендарски - два златни лв. “. А на реверса е логото на Монетен двор на Българска народна банка.

С тази емисия означаваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, като събитието е включено от ЮНЕСКО в листата на бележитите за света годишнини.

Монетен двор на Българската национална банка подсигурява оповестения оптимален тираж, допълниха от Българска народна банка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР