Монако дава на Сенегал 46 африкански сухоземни костенурки в опит

...
Монако дава на Сенегал 46 африкански сухоземни костенурки в опит
Коментари Харесай

Монако изпрати в Сенегал 46 сухоземни костенурки в опит да бъде спасен застрашен вид

Монако дава на Сенегал 46 африкански сухоземни костенурки в опит да бъде избавен заплашен тип, оповестява Българска телеграфна агенция.

Внимателно извадени от кутии от шперплат, в които са пътували, на шпороносите костенурки (Centrochelys sulcata) им трябват няколко минути, с цел да извадят главите от черупките си и да се срещнат със земите на своите предшественици.

След това нерешително слагат едната си лапа пред другата върху парещия пясък в Селото на костенурките в Нофлайе, на 35 км от сенегалската столица.

Това е огромен потрес за тях, защото допреди дни към момента населяват Острова на костенурките - пространство, ситуирано на панорамната тераса на Океанографския музей на Монако. Родени са там, а най-възрастната от изпратените в Сенегал е едвам на осем години.

За да запазят ранга си на третата по величина сухоземна костенурка след тези от Галапагос и Сейшелите, изпратените в Нофлайе човеци ще би трябвало да стартират да възвръщат инстинктите си за живот в дивата природа - да си търсят сами храна, да си създадат дупки.

Родителите им остават в Монако. Шест екземпляра от типа Centrochelys sulcata са дадени през 2011 година на принц Албер Втори от тогавашния президент Амаду Тумани Туре по време на посещаване в Мали, сахелският комшия на Сенегал.

Типичните за Сахел шпороноси костенурки са заплашен тип. В дивата природа в Сенегал са останали " най-вече " 150 екземпляра, споделя Тома Дине от Африканския институт за проучване и отбрана на костенурките. Те нормално са жертва на хищници, хиени или чакали, само че типът изчезва също поради  унищожаването на местообитанието им. Твърде постоянно тези костенурки се трансформират и в домашни любимци.

" Ако не се направи нещо незабавно и градивно, през идващите тридесет години типът ще изчезне от дивата природа в Сенегал. Ще съществува единствено в домове, в частни ферми ", обезпокоен е Дине, който е и в управата на Селището на костенурките, където 46-те новодошли ще прекарат първите си месеци.

След идването си от Монако, те са сложени под карантина. В Нофлайе ще стартират последователно да привикват към живота в дивата природа. 

Предвижда се по-късно да бъдат трансферирани в резерват на северозапад, допустимо най-близо до Сахел. Там първо ще бъдат сложени в особено предпазено заграждение, което последователно ще бъде отстранено. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР