МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата

...
МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата
Коментари Харесай

МОН иска тестове да проверяват децата за първи клас

МОН обмисля проби, с които да ревизират готовността на децата за първи клас . Резултатите ще насочват учителите от забавачките и няма да въздействат за приема в учебно заведение. " Тестът се състои от 42 тестови игрови обстановки , които слагат детето в една забавна и позната за него среда. То се забавлява по време на проучването ", изясни пред БТВ доцент Мария Трифонова от Българска академия на науките.

Целта е да се реши по какъв начин бъдещият възпитаник обработва информация , дали образува категории, елементарни фрази и употребява бъдеще и минало време. Няма неверни отговори, само че има другите решения, които ще носят разнообразни точки, а скалата е създадена след проучване с 6000 деца. Скрининг проби има в доста западни страни, а от края на 80-те години на предишния век и в България.

Дете, което има специфични просветителни потребности и механизмът за него е друг, разяснява Васил Николов, ръководител на Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система.

Според него тестванията могат да са по избор в забавачките, само че не би трябвало резултатите или присъединяване в тях д въздействат на приема в учебно заведение .

 Критерият непосредственост в първи клас заобикаля злоупотреби с регистрации
Критерият непосредственост в първи клас заобикаля злоупотреби с регистрации

Няма да има дефицит и всяко едно дете ще бъде записано, твърди просветният министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР