Момичето, чието око пострада при игра с лък, е добре

...
Момичето, чието око пострада при игра с лък, е добре
Коментари Харесай

Проф. Оскар: Момичето, чието око пострада при игра с лък, е добре след операцията

Момичето, чието око пострада при игра с лък , е добре след интервенцията и се възвръща. Това сподели в предаването „ Тази заран “ офталмологът проф. Александър Оскар.

„ Състоянието на Теодора е приемливо все още, само че нямам самообладание да отида в болничното заведение и да видя по какъв начин се усеща през днешния ден. Надявам се да я изпишем до края на седмицата. При всички положения няма да вижда по този начин, както е виждала преди контузията на това око. Нашето предпочитание е и ние се надяваме тя да има едно положително зрение, което да ѝ обезпечи положително качество на живот “, изясни той.

Травмата е с размер почти 11 милиметра

Проф. Оскар изясни, че вътреочните структури предизвикат имунно-възпалителна реакция и е допустимо години след първичната контузия да бъде наранено и здравото око. Офталмологът разясни, че основателят на Брайловата писменост (Луи Брайл) ослепява тъкмо по този метод – в детството наранява едното си око, а години по-късно изгубва зрението и на другото си око, тъй като развива така наречен офталмия симпатика (вид възпаление).

Снимка: bTV

Искам да благодаря на екипа в Александровска болница – на дежурния доктор Георгиев, на доктор Импалиатели, на доцент Здравко, който приключи отпуската си, с цел да извърши оперативната намеса, взаимно с анестезиолога доцент Атанасова. Самата интервенция продължи няколко часа. Имаше тежко скъсване на роговицата “, сподели още проф. Оскар.

Според държавното управление това ще увеличи удовлетвореността на пациентите

От думите му стана ясно още, че са приели момичето в късните часове на нощта в събота против неделя. То е било отпаднало и с болки. „ Вероятно ще има следващи интервенции. Сега е значимо обаче шевът на роговицата да издържи. Детето стартира да развива травматична катаракта, евентуално ще се наложи следваща интервенция и за това положение “, сподели още офталмологът.

Снимка: bTV

Проф. Александър Оскар призна, че на по-късен стадий евентуално ще се наложи на това момиче да се направи и кератопластика – трансплантация на нова роговица. Той не пропусна да насочи предизвестие и към родителите, а точно – да внимават какви играчки купуват на децата си и по какъв начин наследниците им държат вилиците по време на хранене, тъй като в Клиниката по офталмология на Александровска болница имало доста малчугани, набодени в региона на очите с вилица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР