Моментът на истината за българската енергетика настъпва. След години, в

...
Коментари Харесай

Токът няма да постъпне много, ако държавата спре ТЕЦ "Марица изток 2"

Моментът на истината за българската енергетика настава. След години, в които проблемите бяха отлагани и замаскирани с цената на стотици милиони, в този момент е време за тежките решения. Най-спешното от тях е да продължи ли да работи или да спре държавната въглищна електроцентрала " Марица изток 2 ". При позитивен отговор цената на тока за бита ще се увеличи фрапантно, а при негативен - над 2300 чиновници в ТЕЦ-а евентуално ще останат без работа, като това ще има резултат и върху държавните " Мини Марица изток ".

През последните две години държавното управление на ГЕРБ, по политически, а не стопански съображения, избираше втората опция - да поддържа държавният Топлоелектрическа централа като натоварва спомагателни сметките за ток и на семействата, и на бизнеса. По създание обаче това е държавна помощ, неразрешена от закона и има риск от наказания от Европейска комисия при използването й. А и резултатът е кратковременен, без да взема решение казуса.

Сега наподобява ще се избере другият метод. В отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за новите цени в бранш " Електроенергетика " от 1 юли написа, че Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " няма да получи квота за работа на контролирания пазар (за битовите потребители). Мотивите за това са, че поради квотите CO2 цената на създаваната от нея електрическа енергия е прекомерно скъпа - над 210 лева./мВтч при прогноза на регулатора от 119 лева./мВтч за интервала 1 юли 2021-30 юни 2022 година Освен това ТЕЦ-ът доста мъчно ще може да продава сила и на борсата, защото там от началото на тази година цените са приблизително 100-110 лева./мВтч. Дори най-високите единични стойности, които са постигнали на свободния пазар са към 170 лева или 20% под тези на централата.
Какво демонстрират сметките
Според Закона за енергетиката, всяка година на 1 юли КЕВР дефинира на другите производители квоти, с които да обезпечи сила на закрепени цени за семействата. Това са АЕЦ, ТЕЦ-овете, топлофикациите, водноелектрическите централи и ВЕИ, като задачата на регулатора е да реализира подобен микс, който да обезпечи обществено търпима за обществото цена (това е заради неналичието на определение за енергийно небогати, които да бъдат обезщетени когато цените се дефинират напълно пазарно).

Пак в същия закон е записано, че КЕВР пресмята планирана пазарна цена за идния регулаторен интервал (в случая 119 лева./мВтч за времето от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.) като може да даде квоти единствено на тези производители на ток, чиито цени са с до 10% по-високи от прогнозната. На изискването действително дават отговор единствено АЕЦ " Козлодуй " (с цена от 55.01 лева./мВтч) и ВЕЦ-овете на НЕК (с цена от 83.95 лева./мВтч). Квота получават и двете така наречен Американски централи - " Ей И Ес Марица Изток 1 " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", които имат контракти за наложително изкупуване на силата с НЕК. Цена на техния ток е доста по-висока от прогнозната (заради въглеродните емисии), само че се компенсира с заплащания от Фонда " Сигурност на електроенергийната система " към НЕК. Самия Фонд си обезпечава доходи като продава националните квоти CO2 и надлежно колкото по-скъпи са те, толкоз повече приходи има, тъй че заплащанията към НЕК са съразмерно обезпечени.

Не по този начин обаче стоят нещата с държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Тя няма право на обезщетения за разноските за нездравословни излъчвания и надлежно цената й от 210.33 лева./мВтч няма по какъв начин да бъде обезщетена, тъй че да се впише в границите на до 10% над прогнозата от 119 лева на КЕВР. Това нямаше да е по този начин, в случай че предходното държавно управление беше въвело обсъжданият от дълго време механизъм за потенциали, по който можеше да се доплаща на ТЕЦ-а, само че в този момент опциите към този момент са лимитирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР