Момчиловци е старо поселище. Кой е основоположника на това село

...
Момчиловци е старо поселище. Кой е основоположника на това село
Коментари Харесай

Момчиловци - за името на селото и древна история

Момчиловци е остаряло поселище. Кой е основоположника на това село не може да се поддържа с исторически документи. Селото и землището изобилстват от археологически находки, които ясно демонстрират, че тук има поселение от праисторически времена.

Едни от които са траки и римляни. Лековитото Аязмо Намерените археологически находки демонстрират, че в местността Гарваница се намира най-старото тракийско населено място от края на бронзовата ера 1000 година прочие н.е., само че в случай че това населено място има временен живот, то тези при параклисите ”Св. Богородица ” и ”Св. Атанас ” съществуват през цялата желязна ера. При обработката на могилите в м. Имането са открити фрагменти от керамични съдове и кости от конски скелет. Явно е, че тук е осъществено заравяне, при което дружно с мъртвеца са заровени и убитите му коне. Този метод е характерен за заравяне при тракийските племена.

Високопланинските поселища са ситуирани на такова място, че снегът там и в селото се стопява напролет. Техните остатъци са открити в местностите Имането, Ленища, и Хаджицкото. В локалният музей пък са съхранени и други находки които приказват за съществуването на живот, в селото и поземлището – това е крайник на кумир – тракийско провидение. Намерена е и доста керамика - праисторическа, византийска и нейният сурогат филджана.

Но по какъв начин се заселва селището на това място и от по кое време датира, не като махали и къщи, няма точни сведения и мъчно може да се откри. Единствено безпорно може да се твърди, че първите заселници на селото са бежанци от Южна Тракия. Предполага се, че това са хора изтезавани, измъчвани и прогонени. Засегнати от първата вълна на всеобщото помохамеданчване (1520 г.) мнозина от тях намират протекция в родовото планинско населено място на 78-ми юрушки оджак в планината ”Ахматица ”. Според преданието това са трима братя българи от село Баятли, Гюмюрджинско. Те са и първите овчари. Големият брат основава Голямската махала, междинният - Бакларската, а третият, който е сакат - куцинската махала, само че няма писмени потвърждения за това..

Вижте повече на: Peika.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР