Момчето продължава да пита за родителите си и иска да

...
Момчето продължава да пита за родителите си и иска да
Коментари Харесай

4-годишно дете от Газа загуби родителите си, а след това и краката си

Момчето продължава да пита за родителите си и желае да стане и да върви, само че родителите му са мъртви, а краката му са ампутирани. Такава е ориста на 4-годишния Ахмед Шабат, чиито родители са убити, когато домът им в град Бейт Ханун в североизточната част на Ивицата Газа е ударен от израелски въздушен удар.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1005
" Всеки ден ме пита: „ Къде е татко ми? Къде е майка ми? “ Но ние доста се стараем да го накараме да не помни и да се приспособи към обстановката, в която се намира сега ", споделя чичото на Ахмед, Ибрахим Абу Амша, който е станал негов аставник, представен от БТВ.

Той споделя, че силата на гърмежа е хвърлила момчето в прилежаща къща и е умъртвила общо 17 членове на фамилията. Единственият оживял е 2-годишният брат на Ахмед.

Преди войната в Бейт Ханун са живеели повече от 52 000 души. Според репортаж в израелския вестник „ Йедиот Ахронот “ там към момента има едвам една обитаема постройка.

Абу Амша споделя, че той и други членове на фамилията му са приели двете дребни момчета в дома им в бежанския лагер Нусейрат, южно от град Газа. Той обаче е ударен от различен израелски удар.

И двата крайници на Ахмед са съдбовно ранени. Тъй като животът на момчето е в заплаха, то е откарано в болница в Дейр ал-Балах - град на юг, където за него се грижи ортопедът доктор Ахмед Заян.

" Приехме това дете, то беше с отрязани долни крака ", описа лекарят в болничното заведение, говорейки в събота, когато течеше подготовката му за интервенцията на Ахмед.

Д-р Заян съобщи, че болничното заведение е претъпкана с други тежко ранени пациенти и интервенцията на Ахмед ще се извърши не в операционна зала, а в стая, която нормално се употребява за раждане.

" Ще правим ампутация заради тежки разкъсвания на десния крайник. Ампутацията е над коляното. Същото се отнася и за левия крайник ", сподели той.

По време на интервенцията доктор Заян споделя за провокациите на такава сериозна интервенция на малко дете и за това какъв брой тежка е била войната за личния състав на болничното заведение.

" Медицинският личен състав е отпаднал. Има дефицит на хора. Някои от тях са починали страдалчески или са били ранени - било то лекари, медицински сестри или анестезиолози ", споделя той.

Ахмед към този момент се възвръща. До леглото му неговият чичо го гали по лицето и му подарява играчка – кола, само че момчето я изхвърля.

" Той ми сподели няколко пъти, че желае да стане от леглото и да върви. Питал ме е нееднократно, а аз съм му казвал, че би трябвало да изчакаме, до момента в който краката му са по-добре или откакто вземем лекарството. Той не усеща, че е изгубил краката си ", споделя Абу Амша.

" Загуби освен родителите си, само че и краката си. Та той към момента е дете. Какво е направило, с цел да заслужи това? ", пита чичото на Ахмед.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР