Момчето беше само на 15 години. Не издържа, отиде си.

...
Момчето беше само на 15 години. Не издържа, отиде си.
Коментари Харесай

Нов опасен наркотик погубва деца

" Момчето беше единствено на 15 години. Не устоя, отиде си ". Все повече младежи се пристрастяват към вещество, известно като куш или К2. Употребата на този опиат може да има съдбовни последствия. Вече има първи жертви, написа Deutsche Welle.

Това е вещество, което се свива и пуши като цигара. А честите случаи в Сиера Леоне и Гвинея демонстрират, че този опиат е доста рисков: единствено след няколко дръпвания си като скован и не можеш да стоиш на краката си.

Но макар рисковите последствия хората, употребяващи куш, по всякакъв начин се пробват да си набират още и още от упойващото вещество.

" Пристрастил съм се към нещо неприятно, само че не го използвам прекомерно постоянно. След под напрежение ден се прибирам у дома и го употребявам, с цел да се успокоя и да заспя ", споделя пред Дъждовни води млад мъж от столицата на Сиера Леоне Фрийтаун. И признава, че другари са го насърчили да опита противозаконния опиат.

" Пуша куш. Когато нямаше куш, пушех марихуана ", споделя различен мъж, който също желае да остане неизвестен. " Кара ме да се усещам добре, унася ме. После протягам ръка към енергийна напитка, защото това нещо те кара да пиеш нещо студено. "

Социалните мрежи в Сиера Леоне са наводнени със фотоси и видеоклипове с млади мъже, уловени в неловки обстановки след приложимост на опиата. " Този нов опиат, наименуван куш, е в това време необятно публикуван в Сиера Леоне ", споделя за Дъждовни води Ниамакоро Сарата Сила, пенсионирана здравна сестра. По думите ѝ след използването на куш хората просто не са на себе си - вървят да вземем за пример по средата на улицата или пък внезапно заспиват прави.

Друг подвластен, който се пробва да се откаже от дрогата, предизвестява за вероятните съществени последствия, в това число и гибел. " Работя в опазването на здравето и поучавам младежите да спрат да използват този опиат ", споделя мъжът и добавя, че е виждал младеж да умира след консумация на куш. " Той имаше усложнения с дишането. Беше на кислороден уред, само че не устоя. Момчето беше единствено на 15 години. "

Съседна Гвинея също се пробва да овладее растящата приложимост на куш. Властите настояват, че повече от 10 млади мъже са умряли след консумация на дрогата, а десетки се лекуват от странични резултати.

" Пушех куш с един другар, до момента в който не се озовахме в болничното заведение в безсъзнание ", споделя Алфа Бари, който до неотдавна е бил мощно привързан към опиата. " Приятелят ми умря, не съумяха да го спасят. Затова предизвестявам гвинейските младежи да заобикалят този опиат. Куш унищожава индивида. Той безусловно убива ", споделя още Бари.

Гвинея и Сиера Леоне имат обща граница, която не се охранява строго. Много гвинейци упрекват наркотрафикантите от Сиера Леоне за контрабандата на куш в страната.

Абдулайе Сангаре, полицейски чиновник в отдел за битка с опиатите, споделя, че неотдавна са арестували четирима души, обвинени в трафик на 1500 грама куш в Гвинея. " Ако един грам може да убие един човек, какъв брой души ще убият 1500 грама? ", пита риторично той.

Живеещите в Гвинея жители на Сиера Леоне в този момент се опасяват, че може да бъдат жигосани поради честите случаи на корист с куш, написа още Телеграф.

" Това, което гвинейските управляващи не съумяват да схванат, е, че опиатът куш може да се създава както в Сиера Леоне, по този начин и в Гвинея ", споделя за Дъждовни води Джоузеф Каргбо, почитан член на общността на жителите на Сиера Леоне, живеещи в Гвинея.

Той приканва гвинейските управляващи да не трансферират цялата виновност върху Сиера Леоне, а да работят дружно с родителите и с всички заинтригувани страни, с цел да осведомят младежите за заплахите, които крие потреблението на куш.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР