Момченце с тегло 5,340 кг и ръст цели 60 сантиметра

...
Момченце с тегло 5,340 кг и ръст цели 60 сантиметра
Коментари Харесай

Бебе-рекордьор се роди в Стара Загора

Момченце с тегло 5,340 кг и растеж цели 60 сантиметра се роди в Акушеро-гинекологичното поделение на Болница „ Тракия “ в Стара Загора. Това е най-едрото бебе, което се е раждало в болничното заведение от откриването и през 2009 година до момента, сподели завеждащия поделение доктор Калина Пиперкова. Средностатистически новороденото е с величина на двумесечно бебе, уточни тя.

Раждането на толкоз огромен плод крие доста опасности и единствено с помощта на проявения професионализъм от страна на дежурните лекари – акушер-гинекологът доктор Татяна Гидикова и педиатърът доктор Мила Кантарджиева, всичко е минало безпроблемно.
„ Дежурният лекарски екип е трябвало да вземе доста бързо решение по какъв начин да работи в една обстановка, която кардинално е предполагала обикновено раждане “, изясни доктор Пиперкова. Родилката е постъпила в отделението вечерта на 20 август с положително разобличаване, с добра физика, добър общ статус и предпочитание да роди по естествен път - по този начин, както е родила и първото си дете преди 4 години – тогава с тегло 3,760 кг.

„ По принцип в нашето поделение поддържаме и насърчаваме младите майки да раждат по естествен път, само че в този случай сътрудниците са взели вярно решение раждането да се организира оперативно “, сподели доктор Пиперкова. Раждането на толкоз наедрял плод по естествен път би нанесло съществени контузии както на плода, по този начин и на майката, последствията от които щяха да бъдат доста съществени, споделят лекарите. Всички тези опасения обаче са преодолени безпроблемно и след едноседмично наблюдаване в отделението тези дни майката и бебето бяха изписани в чудесно здравословно положение и към този момент са в дома си в Стара Загора.

През февруари 2014 година още веднъж в АГ-отделението на Болница „ Тракия “ се роди момченце с тегло 5,190 кг и растеж 54 см., само че новороденото бебе е с още по-голямо тегло и височина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР