Момченце на 32 дни, родено с вродена сърдечна малформация, бе

...
Момченце на 32 дни, родено с вродена сърдечна малформация, бе
Коментари Харесай

Как се оперира сърце на бебе на 32 дни? Проф. Анна Кънева пред ФАКТИ

Момченце на 32 дни, родено с вродена сърдечна малформация, бе избавено в Националната кардиологична болница посредством комплицирана интервенционална процедура. Мултидисциплинарен екип от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да сложи стент в аортата на бебето на мястото, където има притеснение. Какви опасности е криела интервенцията… Пред ФАКТИ приказва проф. доктор Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

- Проф. Кънева, преди известно време във вашата болница сложихте стент на аортата на бебе, което тогава е било на 32 дни и е тежало 1000 грама? Що за предизвикателство е това да работиш при такова малко сърце?
- При толкоз ниско тегло на детето съдовете са извънредно дребни. Оперативната интервенция, която е златен стандарт при лекуване на този тип сърдечна малоформация, е на практика обвързвана с извънредно висок риск. Затова поехме предизвикването да създадем отстраняването на стеснението на аортата по неоперативен метод. Предизвикателство е, тъй като е болестта е рядко, а и детето е малко. Това е по този начин освен у нас, а и в целия свят.

- Колко време продължи интервенцията?
- Когато се приказва за дълготрайност на една такава намеса, би трябвало да се имат поради няколко времена. От здравна позиция това, което ни интересува, е продължителността на облъчването на пациента с рентгенови лъчи. Времето, през което ние сме сложили това дете на нездравословното влияние на рентгеновите лъчи. Това продължи към 5 минути. Цялата операция, която стартира с качването на детето в катетеризационната зала, слагането му на апаратна вентилация, достъпът до съдовете, осъществяването на самата операция, продължи повече от час.

- В какво положение бе момченцето и какъв брой бе заплашен животът му, в случай че не се бяхте намесили?
- Бебето бе с доста тежко изразена сърдечна непълнота, бъбречна непълнота и действително животът му бе заплашен. Ако не беше отстранено това притеснение на аортата, щяхме да го загубим. Просто трябваше да предприемем тази стъпка.

- Какво му следва?
- С тази намеса ние възстановихме кръвоснабдяването с артериална кръв на долната половина на тялото. Очакваме детето да се развие добре, да качи килограми. Когато стане към и над 3 кг, му следва оперативна интервенция. При нея ще се доближи до тази част на аортата, която стентирахме, ще се в профил стента, след което да се възстановят двете елементи на аортата. Така ще се възстановява кръвотокът към долната половина на тялото.

- Колко постоянно се сблъсквате с такива малоформации…
- По правила коарктация на аортата е една от честите вродени сърдечни малоформации. Говорим за 5-7% от аномалиите, с които се срещаме. В интервала на новороденото високостепенна коарктация на аортата може да протече и като сериозна кардиопатия. При нея би трябвало доста рано в живота да се извърши оперативна интервенция.

- Как стоят нещата в България? Колко деца имат подобен проблем на годишна база…
- Има към 10-12 деца годишно у нас, които се нуждаят от оперативна интервенция при такава особеност. Това дете е второто за годината, което е с рисково ниско тегло, при което отстраняването на стеснението се прави по неоперативен, а по интервенционален метод.

- Колко постоянно сходен вид проблеми се онаследяват?
- При вродените сърдечни малоформации можем да приказваме за към 25-30% генетично влечение. При това дете не сме разкрили генетичен синдром, който да води и подсказва за подобен сърдечен проблем.

- Как очаквате да се развива едно такова дете…
- Детето е рисково недоносено. По отношение на сърцето при една добре направена оперативна интервенция се надяваме нещата с кръвоносните съдове да са добре. Как ще са нещата с белия дроб, който е обиден, по какъв начин ще са нещата с бъбреците, които в даден интервал са били с нарушена функция… Трудно ми е и не мога да кажа. Такива деца подлежат на регулярно следене от експерти, педиатри, тъй че ще забележим по какъв начин ще се развиват нещата.

- Кога едно оперирано сърце може да се счита за излекувано?
- Преди години в монография на една доста известна американска детска кардиоложка се посочваше, че може би единствените две вродени сърдечни малоформации, при които може да се счита, че интервенцията води до цялостно изцеление на сърцето, са междупредсърдения недостатък и лигирането на пресистиращ артериален канал. Независимо от сполучливото оперативно лекуване при вродените сърдечни малофрмации " останки " и " следствия " на хирургичната интервенция постановат следене през целия живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР