Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!, призова служебният министър

...
Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!, призова служебният министър
Коментари Харесай

Кацаров: Спазвайте мерките и се ваксинирайте |

" Моля, спазвайте противоепидемичните ограничения и се ваксинирайте! ", прикани служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, в известие публикувано от Министерство на здравеопазването.

През последната седмица записваме гладко повишаване на броя на позитивните проби измежду популацията за SARS-CoV-2. Това, че сме в разгара на лятото и хората прекарват доста време навън, не подсигурява лимитирано разпространяване на вируса измежду популацията, в противен случай – с напредването на туристическия сезон, нараства и рискът от нова вълна.

Свидетели сме на растеж на заболеваемостта в редица други европейски страни, освен това с доста по-висок % на имунизирано население от нас, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

В тази връзка, като министър на опазването на здравето насочвам следния апел към цялото население и гостите на страната:

Моля, спазвайте прецизно противоепидемичните ограничения! Носете маски на закрито и спазвайте рекомендациите за отдалеченост и стерилизация!

Най-ефективният метод да се предпазим от нова вълна си остава имунизирането. Ако обаче страната навлезе в нова епидемиологична вълна, приоритет на здравната система ще стане лекуването на болни хора. Затова в този момент е най-хубавата опция да се ваксинирате в някой от разкритите пунктове или при персоналния си доктор и по този начин да предпазите себе си и околните си, приключва апела си Кацаров.

От Министерство на здравеопазването показват, че създадените досега ваксини работят добре и против другите разновидности на вируса. 

Ваксините защищават от тежко протичане на болестта, от хоспитализация и гибел. Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, само че при тях болестта ще премине с възпалено гърло и главоболие.

Една от разновидностите на до неотдавна наричания южноафрикански вариант понижава отбраната на антителата, формирани след заразяване с COVID-19 и след имунизация. Освен това хората са изморени от обществените ограничения и все по-рядко ги съблюдават. Това е съображение вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не наподобява да е близо, се показва в известието.

Много страни по света са основали огромни системи за геномно наблюдаване, с цел да схванат по какъв начин вирусът SARS-CoV-2 мутира. Мутациите ще не престават да бъдат разпознати и страните би трябвало да са подготвени да ги управляват в границите на напъните за преодоляване на пандемията.

Учените от Южна Африка са основали система за наблюдаване, основана на последователен и районен метод, чиято цел е да се види по какъв начин вирусът мутира. Те са разкрили неочаквани промени в мутационния модел на вируса- не единични промени, а голям брой промени в шипчестия протеин, изясняват от здравното ведомство.

По данни на Единния информативен портал, записаните през последното денонощие случаи на ковид у нас са 231, с което се отбелязва резистентен растеж на новозаразените през последната седмица. Над 1% са позитивните проби. Сред областите, в които разпространяването на вируса е най-интензивно, са Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна и София (град).

В четвъртък проф. Тодор Кантарджиев заяви, че 50% от случаите в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта разновидността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР