Молим българското правителство да удължи срока на програмата за настаняване

...
Молим българското правителство да удължи срока на програмата за настаняване
Коментари Харесай

Украинците свикнали с хотелите в Слънчев бряг, искат да останат през лятото

Молим българското държавно управление да удължи периода на програмата за настаняване на украински бежанци! Това сподели пред Българска национална телевизия една от интервюираните дами, избягали от страната, която води война с Русия. 

„ Децата плачат, майките също. Те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и към този момент започнаха да привикват в хотелите “, добави тя. 

Украинците, настанени в хотели по Южното Черноморие, са доста обезпокоени поради идното им пренасяне в държавни бази. 

Програмата за подкрепяне на хотелиерите с 40 лв. изтича на 31 май. В същото време туристическия отрасъл е заставен да отхвърля резервации за летния сезон поради неяснотата какво тъкмо ще се случи от 1 юни. 

„ Знаем, че може да останем тук до края на месеца. В суматоха сме, тъй като не ни е известно какво ще се случи по-късно. Къде да отидем и по какъв начин ще живеем? Трудно е, когато не знаеш какво те чака. Тук имаме положителни условия. В сигурност сме и се усещаме като вкъщи си “, сподели пък Ирина, дружно с осемгодишния си наследник се е избавила от войната и към този момент два месеца живее в хотел в Слънчев бряг, написа Флагман. 

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е цялостен с бежанци и към този момент е отказала 50% от резервациите, направени от туристи. 

„ Ние не знаем какво да вършим с резервациите за летния сезон. Не мога да приема поради неяснотата с бежанците и ги отхвърлям “, добави тя. 

Националният детски комплекс в Равда е една от 30-те държавни бази в област Бургас, които държавното управление обследва, с цел да настани бежанци, само че е запазен от възпитаници за 24 юни и не е ясно докога може да останат украинците.

Една от най-големите бази е тази на Министерския съвет в Слънчев бряг. Там има 120 месата, непокътнати за украинци още при започване на бежанската вълна, само че до този миг към момента никой не ги е потърсил. 

В някои от частните хотели в курортния комплекс към момента не е получена държавната помощ поради дублирани имена на украинци. 

Хотелиери упорстват за среща с държавното управление, с цел да се разиска възможното удължение на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР