Молекулярни биолози от Китай са открили антитяло, способно да се

...
Молекулярни биолози от Китай са открили антитяло, способно да се
Коментари Харесай

Китайски учени са открили антитяло, неутрализиращо всички COVID варианти

Молекулярни биолози от Китай са разкрили антитяло, способно да се свързва с най-стабилния сектор в структурата на S-протеина на ковид и да обезврежда всички негови разновидности, в това число „ Омикрон “. Първите резултати от опитите с тези молекули са разкрити в, оповестява „ РИА Новости “.

Екипът от китайски откриватели от университета " Сун Ят-сен " в Гуанчжоу е разпознал неповторимото антитяло в кръвна проба от преболедувал ковид китайски гражданин, на който била взета проба в 8-ма Народна болница в града.

Пробата е взета при огромно изследване, ориентирано към проучване на огромен брой кръвни проби на поданици на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и следят кои вирусни частици могат да нападат.

Антитялото, наречено 35В5, е еднообразно дейно при неутрализирането на всички публикувани разновидности на SARS-CoV-2.

Първоначално лекарите изолират две молекули - 35B5 и 32C7, чиито даже дребни концентрации интензивно обезвреждат частиците на първата вариация на SARS-CoV-2. Последвалите опити демонстрират, че антитялото 35В5 е също толкоз дейно против разновидностите „ Бета “ и „ Делта “ на ковид, до момента в който силата на действието на втората молекула понижава фрапантно.

Учените са получили сходни резултати при опити с мишки, инфектирани с всички публикувани разновидности на ковид. Антитялото 35В5 защищава всички гризачи от гибел и тежки белодробни увреждания, до момента в който успеваемостта на втората молекула доста понижава в битката с новите разновидности на SARS-CoV-2.

Универсалният темперамент на действието на антитяло 35В5 се дължи на обстоятелството, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на ковид, която съвсем не се трансформира при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е идентична за всички разновидности на ковид, в това число и за неотдавна разпознатия вид „ Омикрон “.

Според учените тази молекула може д се употребява за основаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи разновидности на ковид, както и бъдещите разновидности на COVID-19, които могат да се появят през идващите месеци и години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР