Молдова, Украйна и Грузия . Една от тях бе отпратена.

...
Молдова, Украйна и Грузия . Една от тях бе отпратена.
Коментари Харесай

"Изобщо не е руски": закон за "чуждите агенти" отдалечава Грузия от ЕС

Молдова, Украйна и Грузия. Една от тях бе отпратена. А в последните дни, под звуците на съпроводени с принуждение и разногласия митинги, стартира да се отдалечава.

Дни наред Народното събрание на Грузия два законопроекта, появили се за дни един след различен, с които огромна част от гласовете в общественото пространство може да се окажат жигосани като " задгранични сътрудници ".

Снощи, по време на изненадващо бързо плануваното (и бързо преминалото) първо четене, се стигна до конфликти, десетки бяха задържани. Въпреки това единият бе признат нощес, вторият може да бъде гласуван още на следващия ден.

Решението на дребна партия, подкрепено от отстояващата положителни връзки с Русия и ръководеща " Грузинска фантазия ", ще е кол в колелото на европейските упоритости на страната. То обрисува и комплицираната политическа конюнктура в страната, където хиляди руснаци избягаха - в това число от готовност - в хода на войната в Украйна и където властта, съгласно опозицията, стои зад нов политически план, който употребява като свое антизападно крило.

 С газ и гумени патрони полицията разгони митинг против закон за С газ и гумени патрони полицията разгони митинг против закон за " задгранични сътрудници " в Грузия

Показва обаче и решимостта на грузинците да се опълчат: в репортаж на " Новая газета. Европа " от Тбилиси снощният митинг се като " безсистемен, бурен и гръмък ". " В Грузия не спаха цяла нощ ", а напъните на полицията надали ще оказват помощ " и е допустимо митингът да се повтори ".

Как се стигна дотук

Законът " За прозрачността на задграничното въздействие " може да бъде признат още на следващия ден и даже президентът да го блокира, ветото да бъде преодоляно. Това ще стане след разглеждане на две версии на текста, като втората се появи след лавина от рецензии към първата и (засега) не е гласувана.

През юни 2022 година трима депутати от " Грузинска фантазия " се отделиха и се оповестиха за съпротива, само че в действителност придвижването им, " Силата на народа ", към което се причислиха още депутати, следват линията на ръководещите, а възгледите остават близки в доста връзки. Прозападната съпротива не скрива схващането си, че " отцепването " е политическа игра, а депутатите остават подконтролни на " Грузинска фантазия ".
Зад " Грузинска фантазия " стои Бидзина Иванишвили - най-богатият човек в Грузия, натрупал положението си в Русия в предходните десетилетия. Партията му в никакъв случай не е скривала, че желае стопляне на връзките с Русия - а пристигна на власт през 2012 година, едвам четири години откакто Русия атакува страната. Оттогава в нейни ръце остава действителната власт в Русия; в връзките с Европейски Съюз има и прогрес, само че критиците ѝ считат, че той е прекомерно муден, тъй като Тбилиси пробва да седи " на два стола ". Европейски Съюз даде тежест на тази теза, като отхвърли на даде на Грузия статут на претендент.
Грузия все още не поддържа и западните наказания против Украйна. От друга страна, в случай че " Грузинска фантазия " не е посочена като напълно проруска партия, " Силата на народа " е намерено антизападно придвижване.

Текстът " За прозрачнвостта на задграничното въздействие ", направен от " Силата на народа " преди към месец, предвиждаше всички неправителствени организации и медии, при които над 20% от финансирането идват от чужбина, да се записват и да подават всяка година обособена финансова декларация към Националната организация за обществения указател, която да изготвя листата на " задграничните сътрудници ". В тази версия за нарушение се предвиждаше санкция от 3.8 до 7.6 хиляди $. Целта била да се " осведоми " за непознатото въздействие в страната и прозрачността му.

Противниците - измежду които и опозицията - предизвестяват, че това ще сътвори климат на боязън и ще стигматизира медии и деятели в Грузия. За " Евронюз " специалистът по Грузия Харълд Чеймбърс окачествява законопроекта като опит за изтриване на самостоятелното гражданско общество и медиите, които " заслужават удивление за упорството си да търсят отговорност от държавното управление ".

За пример, съгласно бранителите, бил употребен Законът за регистрация на чуждестранин сътрудници (Foreign Agents Registration Act) в Съединени американски щати - същият, който водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов даваше за образец, когато оферираше текста на партията си в предходния парламент предходната есен.

Две версии

Съединени американски щати не са съгласни: представителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че законопроектът е учреден на съветската (в мощ от десетилетие) и унгарската (от 2017 г.) версия, а не на FARA или различен американски закон. " Силата на народа " упорства, че версията била надалеч по-мека от американската - първо, тъй като вкарвал " най-малък стандарт за бистрота " и претендирал просто годишна финансова декларация и второ, тъй като терминът " сътрудник на непознато въздействие " бил доста по-адекватен и не създавал риска от стигматизация в " задграничен сътрудник ". Нямало и наказателна отговорност.
На 22 февруари обаче, по самодейност на " Сила на народа " се появи аналог на FARA, съгласно който освен медии и неправителствени организации, а и всяко " физическо или юридическо лице, което получава финансиране от чужбина ", може да бъде наранено. В него към този момент се предвиждаше отнемане от независимост до пет години за физически и санкция - за юридически лица, които нарушават закона или отхвърлят да се записват. Заглавието на новия текст бе " За регистрацията на задграничните сътрудници ".
Няколко дни по-късно ръководещата партия " Грузинска фантазия " разгласи, че поддържа и двете версии, към този момент предадени в правната комисия, и че документите ще се изпратят за мнение на Венецианската комисия на Съвета на Европа. Отхвърлени бяха всевъзможни аналогии с Русия: " грузинският аналог " бил създаден независимо, " американският " бил превод на FARA.

 Съвсем по съветски обичай: Съвсем по съветски обичай: " Възраждане " внесе законопроект за " задгранични сътрудници "

Приетият на първо четене закон бе на Венецианската комисия за мнение преди няколко часа.

Това е " отстъпката ", на която склони властта, с уверението, че ще се съобрази с всяка рекомендация. Решението в същото време значи, че разискванията ще продължат още най-малко три месеца според процедурата в комисията.

В началото на март започнаха и разискванията посред улични митинги - с лозунги като " Не на съветския закон! " -, след които опозиционери бяха изхвърлени от пленарната зала. При това правната комисия в Народното събрание реши във вторник да форсира разглеждането на текстовете нощес, вместо да се разпусне и събере още веднъж през днешния ден, в сряда.

. Най-малко 10 хиляди души излязоха по улиците. Към Народното събрание бяха изпратени специфични сили. Днес против закона се и участниците в шествието за правата на дамите по случай осми март в столицата Тбилиси; в редица градове планувани шествия бяха анулирани поради ситуацията. Напрежение се чака и довечера.


© Reuters

от медийния бранш е, че текстовете дават съществено поле за тълкования и в бъдеще могат единствено да се употребяват за стягане, като в Русия.

Реакции

Десетки медии, измежду които известни онлайн издания,, че отхвърлят да се записват в взаимно изказване, защото това уронва професионалното им достолепие.

Неправителствени организации обявиха, че сходни стъпки нанасят удар по европейската вероятност на Грузия, защото страна не може да извърши две от рекомендациите, с цел да стане претендент за участие: да подсигурява свободна и плуралистична медийна среда и да въвлече гражданското общество във вземането на решения.

Докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за Грузия приканиха Тбилиси да се откаже от документа. Съединените щати показаха " угриженост " и предизвестиха, че който и да одобри закона, ще носи отговорност за опасността за евроатлантическото бъдеще на страната. Европейски Съюз , че тази стъпка заплашва 12-те целта за приемане на статут на претендент. Норвегия , източник на грантове за гражданския бранш по света,, че текстът отдалечава грузинците от аспирациите им.

 Европейски Съюз насочи остро предизвестие към Грузия поради закона за задграничните сътрудници Европейски Съюз насочи остро предизвестие към Грузия поради закона за задграничните сътрудници

Русия иронизира Съединени американски щати, тъй като единствено Вашингтон можел да приема такива закони, а пречел на другите.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили намерено е заявявала, че не поддържа законопроекта, само че ветото ѝ може да бъде заобиколено. По думите ѝ този текст заплашва вписаните в конституцията грузински упоритости за участие в НАТО и Европейския съюз. ТОЧЕН СТАТУТ - ден откакто един от членовете на партията, предложила въвеждането на подобен закон, изясни, че " влизането в Европейски Съюз не е самоцел за Грузия ".


© Reuters

Дори футболният клуб " Динамо Тбилиси " излезе със заявление в обществените мрежи, съгласно което не поддържа начинания, ориентирани против евроинтеграцията. Последваха и други футболни клубове, бизнес асоциации, учени, дипломати и доста други. В един от театрите, разказав " Новая газета ", артисти крещяха: " Не на съветския закон ". В грузинското обществено пространство той остава с това име, както и да го назовават ръководещите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР