Молдова прекъсна зависимостта си от руския газ. Това обяви премиерът

...
Молдова прекъсна зависимостта си от руския газ. Това обяви премиерът
Коментари Харесай

Молдова обяви независимост от руския газ

Молдова прекъсна зависимостта си от съветския газ. Това разгласи министър председателят на страната Дорин Речан на конгрес по сигурността в Букурещ, оповестява " Киев индипендънт ".

" Ако при започване на войната (между Русия и Украйна - б.р.) 100% от силата, потребявана в Молдова, то през днешния ден Молдова може да съществува без безусловно никакъв природен газ или електричество от Русия ", посочи той.

По негови думи Молдова се е присъединила в енергийната мрежа на Европа " както механически, по този начин и търговски ".

Молдова, която граничи и с Украйна, и с Русия, е изправена пред нараснала опасност за сигурността си от началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна.

Руските пропагандатори настояват, че Украйна, Молдова или НАТО приготвят  и предизвестиха, че " нахлуване против Приднестровието би било " нахлуване против Руската федерация ".
 Молдова желае бързо в Европейски Съюз, застрашена е от Русия
Молдова желае бързо в Европейски Съюз, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост с години

Приднестровието е разколнически район, интернационално приет като част от Молдова, който се поддържа от противозаконното наличие на съветски войски.

На 8 май представителят на приднестровската окупация в Москва Леонид Манаков заради " влошаващата се обстановка със сигурността ".

На 21 февруари Речан удостовери, че управляващите са били осведомени с " няколко ", в това число проект на Русия да поеме надзор над летището в Кишинев.
 Молдова се отхвърля от част от съветския газ
Молдова се отхвърля от част от съветския газ

Иска преразглеждане на контрактуваните размери от " Газпром "

Той означи, че експанзията на Русия не се свежда единствено до Украйна. Войната накара Молдова да преразгледа статута си на неутрална страна.

" Укрепихме потенциала на институциите на Молдова да се изправят пред тези провокации и оттук насетне би трябвало да се съсредоточим и върху дневния ред по сигурността ", уточни Речан.

Република Молдова направи голям скок в разбирането какво значи статут на неутралитет и разбрахме, че този статут може да ви отбрани, когато не се зачита. И че Русия не съблюдава този статут ", заключи той.
 Молдова обмисля да съди
Молдова обмисля да съди " Газпром "

Заради внезапно понижаване на доставките на естествен газ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР