Можете да следите втората част на дебатите в новия ни

...
Можете да следите втората част на дебатите в новия ни
Коментари Харесай

Дебатите: Народното събрание обсъжда вота на недоверие в условията на протести

Можете да следите втората част на дебатите в новия ни. Какво се случи през последните два часа и половина:

- Кирил Ананиев (ГЕРБ) упрекна държавното управление в " надценен стопански напредък, подценена инфлация, висок бюджетен недостиг, голям и заробващ бъдещите генерации държавен дълг, нереалистично намаление на безработицата и още други неточни оценки на съставените елементи на макроикономическото обмисляне "

- Асен Василев упрекна ГЕРБ в " нескопосани претекстове " против финансовата му политика и саркастично разказа икономическата философия на партията на Бойко Борисов с думите " Да го д***т бедните ".

- Любомир Каримански (ИТН) разкритикува кабинета, че не е извършил част от обещанията си в съдружното съглашение, с което даде сигнал за желанията на партията му да гласоподава " за " вота на съмнение - Калина Константинова, Божидар Божанов и Даниел Лорер поотделно отхърлиха някои от обвиняванията му в безучастие

- Иво Атанасов (независим, екс-ИТН) разкри, че двама от специалистите на Има Такъв Народ, работили по обществените политики при създаването на съдружното съглашение, към този момент са напуснали партията на Слави Трифонов, а управлението не е поставяло въпроса за какво техните предолжения не се извършват.За сметка на това е проявявало по-силен интерес към бюджетите на Министерство на регионалното развитие (на Гроздан Караджов) и Министерството на стопанската система (на Александър Николов).

13:30 ч. - Атанас Атанасов разпусна депутатите в 20-минутна отмора, с цел да се " приготвят за идващите изявления "

13:20 - Деница Сачева упрекна Политическа партия в занемаряване на фискалната непоклатимост и попита от кое място ще дойдат парите за пенсиите

Бившият обществен министър на ГЕРБ отхвърли обвиняванията на Асен Василев, че старите ръководещи не желали да се усилват пенсиите, само че уточни, че постоянно са желали да се съблюдава финасовата непоклатимост и попита вицепремиера от кое място ще дойдат парите за повдигането на пенсиите в идващите 2 години.

Василев направи къса равносметка на обществената политика на ГЕРБ от 2009 до 2021 - от 136 лева минимална заплата при първия кабинет Борисов тя се видга на 300 лева при излизането му от власт (разлика - 164 лева за 12 г.)

" Сега минималната пенсия се усилва на 467 лева, или 167 лева нарастване за 12 месеца. За 12 години вие не успяхте да извършите това, което нашите некадърни държавни управления направиха за 12 месеца. Откъде ще дойдат парите? Делът на пенсиите от Брутният вътрешен продукт с плануваните нараствания е 10,4%. Средният дял на пенсиите в Европейски Съюз е 12,7%. Въпреки нарастванията ние не можем да реализираме междинния европейски дял и да дадем на пенсионерите това, което са изработили и заслужават. Причината за това? Няма по какъв начин за една година да се наваксат 12 пропуснати години ", отговори той

13:05 ч. - ГЕРБ извади някогашния началник на Агенцията по вложения Десислава Трифонова, с цел да нападна неналичието на вложения при новото ръководство

Трифонова беше отстранена от поста си със скандал по време на служебния кабинет поради неналичието на привлчени вложения. Сега тя подлага на критика Лорер за това, че за шест месеца узаконяването на вложения е спаднало с над 80% от равнището при нейното ръководство и са насърчени две задгранични компании. От " наследени " импортирани заявки за вложения за 2,1 милиарда лв., а досега " 1,6 от тях не са сертифицирани изобщо ".

Даниел Лорер упрекна Трифонова за изнасяне на погрешни данни: От месец март, когато започнахме узаконяването поради измененията в Закона за поощряване на вложенията, сме насърчили не 2, а 8 компании за 150 млн. лева с 1300 работни места.

Насърчаването е дребна част от вложенията, които влизат в България, сподели още той. От началото на ръководството има оповестени вложения за над 400 милиона лв., сподели още той. Лорер упрекна ГЕРБ за оставянето на Агенцията за вложения в " окаяно положение ". В момента тя работи по благоприятни условия за вложения за над 1,4 милиарда лева сподели още той.

12:55 ч. - Иво Атанасов (екс-ИТН) прикани Любомир Каримански да удостовери дали Тошко Йорданов е споделил: " Ако парите не се дадат на нашите министри в Министерство на регионалното развитие и Министерството на енергетиката, ние смъкваме държавното управление "

Доскорошният народен представител от Има Такъв Народ Иво Атанасов упрекна Тошко Йорданов за това, че е наредил " събаряне на държавното управление " по време на вътрешни съвещания на групата, когато ръководителят на Комисията по бюджет в Народно събрание Любомир Каримански е изпращан да пази позициите на партията за бюджета.

Атанасов уточни, че високо почита Каримански, само че рецензиите му по неизпълнението на финансовите обещания в съдружното съглашение в никакъв случай не са поставяни на разискване в Има Такъв Народ.

На репликите от място на Йорданов, че Атанасов към този момент не е член на Има Такъв Народ, той реагира: " До преди три дни съм бил, а и с теб не беседвам ".

" Единственият човек, който е поставял въпроса за неспазване на съдружното съглашение по предложенията на Теди и Цецо в обществената политика, бях аз. Тогава този, който се обажда (имаше поради Тошко Йорданов, б.р.), сподели, че не би трябвало да се слагат тези въпроси. Тези хора към този момент не са част от нашата партия ", сподели Атанасов.

По всяка възможност той има поради Теодора Пенева и Цветан Предов, които дружно с Мика Зайкова бяха представителите на Има Такъв Народ по време на съдружните договаряния през ноември 2021.

Тошко Йорданов взе думата, с цел да каже, че не е заплашвал да смъква държавното управление, а е споделил, че в случай че няма съгласие, този бюджет ще мине мъчно.

Реакцията на Каримански: Всеки е задължен да следи съдружното съглашение, няма потребност да се припомня. Нямаше коментар по апела на Атанасов.

12:40 ч. - Калина Константинова: " Г-н Каримански, не се ядосвайте толкоз доста, има изпълнени неща, в този момент ще останете доста удовлетворен "...

Вицепремиерът разгласи, че в администрацията към този момент работи пилотно звено за споделени услуги в областта на човешките запаси, в което 12 души обслужват администрация от над 1100 чиновници. До август ще има още една такава работа за споделени счетоводни услуги, която ще размени над 40 обособени звена в държавната администрация.

Подготвя се и проект за преструктуриране на администрацията в Министерски съвет, като се чака да се съкратят повече от 15% ненужни щатни бройки.

Божидар Божанов също уточни, че в идващите 2 дни ще се качат за публично разискване квалифицираните промени в закона за публичните поръчки, които са предопределени за повече бистрота при възлагането им.

12:30 ч. Любомир Каримански от Има Такъв Народ поддържа претекстовете от вота на съмнение против кабинета " Петков ", като го упрекна в несъблюдение на съдружното съглашение.

Част от аргументите, поради които Каримански е неудовлетворен, са неизпълнени обещания от предишния декември:

- разработване на проект за финансова поддръжка на българския бизнес с грантови схеми за поддръжка в областта на производството и услугите

- дейна работа с общините за разработване на модел за фискална децентрализация, подготвен за въвеждане с Бюджет 2023

- съвещания на междуинституционален съвет за инфлационните процеси и въвеждането на еврото в страната най-малко един път на три месеца

- бистрота и проследимост на критериите за публичните поръчки

- разбор за опциите за редуциране на администрацията с 15%

- разбор на изгодите и рисковете от въвеждането на еврото, изработен от МФ и Българска народна банка

- унищожаване на " 100 спънки за 100 дни ", и други

12:10 ч. Асен Василев против " нескопосаните претекстове за вота " на ГЕРБ - " Чувам единствено популистки лозунги и икономическа философия, която може да се заключи с едно изречение - " Да го д***т бедните "

Вицепремиерът Асен Василев разбуни духовете по време на дебатите за вота на съмнение, като упрекна ГЕРБ в " нескопосани претекстове " против финансовата му политика и саркастично разказа икономическата философия на партията на Бойко Борисов с думите " Да го д***т бедните ".

" Знам, че е политически комфортно да се приказват нелепости, само че в случай че желаеме да имаме стопански спор за това по какъв начин по-добре да се ръководи рецесията, ние сме отворени във всеки един миг за този спор. Това, което аз слушам, не е предложение по какъв начин по-добре да се ръководи рецесията и по какъв начин хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да бъдат предпазени. Това, което слушам, са популистки лозунги и икономическа философия, която е " Да го д***т бедните ".

11:50 ч. - Венеция Ангова vs. Станислав Балабанов - има ли място за младите българи в България

Депутатката от " Продължаваме промяната " прочете много прочувствена тирада за аргументите, заради които младите българи избират да живеят в чужбина, вместо да остават в България, като даваше персонални образци от историята на фамилията си и употребява тази тематика за основа на отбраната ѝ за политиката, провеждана от кабинета.

Речта ѝ очевидно не трогна Станислав Балабанов, който излезе на трибуната, с цел да " успокои " Ангова да не се тормози за своето бъдеще като млада българка, тъй като тя и мъжът ѝ били " назначени " за депутати в Народното събрание.

" Отчаянието очевидно е толкоз мощно, че когато няма какво друго да се нападна, се нападна личността ", беше отговорът ѝ.

11:47 ч. - Никола Минчев: Досега нито един избор на съмнение не е бил сполучлив, само че този път може да има казус

" Какво ще се случи, в случай че вотът е сполучлив? Добре ли е да хвърлим страната си в политическа рецесия в миг, в който на по-малко от 1000 км от нас се води война? Дали ще е потребно да хвърлим страната в следващи парламентарни избори със подозрителен капацитет да създат болшинство? Ще бъде ли отговорно да оставим страната без работещ парламент, когато въвеждането на Плана за възобновяване изисква промени ", попита Минчев.

11:46 ч. Тошко Йорданов реши да иронизира Кирил Петков с овации на крайници



11:30 ч. Кирил Петков упрекна ГЕРБ в изкривяване на икономическите индикатори

Петков се базира на две от рецензиите в претекстовете за вота - " нарастването на износа е единствено номинално поради инфлацията " и " растежът за първото тримесечие съгласно Национален статистически институт е 4%, а не 4,5% и дадоха сигнал, че икономическият срив действително е почнал ".

" Какво значи това - има български компании, които са съумели да изнесат продукцията си на високи цени на външните пазари. Това може да се случи по две аргументи - по-висока добавена стойност, а втората е инфлация на външните пазари. Но не можеда бъде на база на инфлация в България - това не може да е стопански мотив. Какъв стопански срив, когато приказваме за напредък. Същото нещо може да се каже и по следния метод: България имаше по-голям напредък през първото тримесечие от Германия, която пораствам с 3,7% ", разяснява той.

Петков уточни, че за последните 6 месеца цената на петрола се е повишила с над 50%, а на газа за последната година - трикратно. Той не се съгласи и с рецензиите против ръководството на дълга, като цитира данни на Евростат, съгласно които България е с най-нисък дял на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт след Естония и Люксембург.

Кирил Петков разгласи, че действителната причина за вота не са финансите и стопанската система, а " други резултати на държавното управление ", като направи отпратка към следствието за лабораторията на " Капитан Андреево ".

" За 10 години 7 министри не видяха, че човек с името Размиг Чакърян действително е приватизирал входната точка сред Азия и Европа ", сподели той и продължи с изброяването на закриването на Спецправосъдието, оставката на Сотир Цацаров от КПКОНПИ, настояването за предварително освобождение на Иван Гешев като основен прокурор.

" Това държавно управление няма да позволи да се краде от българския поданик. И тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до правораздаване ", сподели той. " В депутатската ви клетва не се загатва нито за господин Трифонов, нито за господин Доган, нито за госпожа Митрофанова " ".

11:20 ч. Последният финансов министър на кабинета " Борисов 3 " Кирил Ананиев показва претекстовете за вота на съмнение

" Макар че кабинетът заслужава да му се изиска избор на съмнение поради цялостната политика, ние взехме решение да го желаяме поради най-големия му неуспех - несъответстващата финансово-икономическа политика ", сподели Ананиев.

" Има надценен стопански напредък, подценена инфлация, висок бюджетен недостиг, голям и заробващ бъдещите генерации държавен дълг, нереалистично намаление на безработицата и още други неточни оценки на съставените елементи на макроикономическото обмисляне ", сподели още той, като упрекна икономическият екип на кабинета в липса на " компетентността да ни разберете ".

11:15 ч. Станислав Балабанов (ИТН) " подгря " вота на съмнение, който ГЕРБ изиска

Депутатът от Има Такъв Народ направи пълномащабна рецензия на дейностите на държавното управление на Кирил Петков - от правосъдната промяна и ареста на Бойко Борисов, до това, че " България е с най-висока корупция в Европейски Съюз съгласно " Прозрачност без граници " (което се записва всяка година, откогато България е член на ЕС), и до назначенията на " фамилни кръгове, които разпределят властта между тях ".

Балабанов разгласи, че " доказателствата за национално изменничество за тематиката Северна Македония са налице " и разгласи Кирил Петков за " проектант " на така наречен френско предложение, което отхвърли като неприлично.

Накрая депутатът се обърна към петимата си някогашни сътрудници от Има Такъв Народ, които избраха да се отделят от групата и да поддържат кабинета: " Тези, които стоят на послендия ред, не продадоха Слави Трифонов или мен, те предодаха България ".

Изявлението му беше последвано от къса имитация на Александър Симов: " Г-н ръководител, апелирам да вършиме забележка, когато от тази естрада излезе народен представител, който си мисли, че това е студиото на " Седем осми " и ни занимава с моралистични есета по цялата интернационална и национална политика. Тук не е телевизионно студио ".

11:00 ч. - Дебатите за вота на съмнение стартират

195 души се записаха в пленарната зала, Кирил Петков и министрите от кабинета също са по местата си.

Председателят Мирослав Иванов прикани всички депутати да дадат " добър образец, като покажем, че демокрацията е жива, че духът на парламентаризма в България е жив ".

" Нека проявим взаимно почитание макар идейните си разлики. Нека причините да победят политиканстването ", сподели Иванов. " Нека да потвърдим, че в тази зала има почтени и честни хора ".

Той предизвести, че в случаи на непочтено държание или опити за физически спречквания ще се възползва от правото си да постанова санкции - в това число с премахване от правото за присъединяване в пленарна зала за три съвещания, което включва и гласуването по вота на съмнение.

" Надявам се, че през днешния ден няма да има народен представител, лишени от правото на глас в идните значими пленарни съвещания ", сподели Иванов

Дебатите по вота на съмнение, импортиран от ГЕРБ, ще стартират през днешния ден, 21 юни, в 11 часа. Гласуването на самия избор ще е минимум 24 часа след края им и се чака да бъде най-рано в сряда следобяд, само че по-вероятно - в четвъртък сутринта.

За да бъде сполучлив вотът, са нужни 121 гласа против кабинета на Кирил Петков.

Така 6 месеца след клетвата, кабинетът на Кирил Петков е изправен пред най-сложната парламентарна обстановка, която ще е решаваща за бъдещето му.

Или държавното управление на " Продължаваме промяната " ще влезе в историята с рекордно бърза загуба на доверие на фона на кабинетите, образувани след 1989 година, или ще оцелее на ръба на пропастта, която " ИТН " разтвори.

Ако се повтори обстановката от 16 юни, когато Има Такъв Народ съумя да сплоти общо 125 гласа и в профил Никола Минчев като ръководител на 47 Народно събрание, Кирил Петков ще би трябвало да подаде оставка.

Поне един народен представител от групата на Има Такъв Народ към този момент смени волята си - в края на предходната седмица,.

Партиите от ръководството - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", имат общо 109 депутати, плюс шестимата някогашни депутати на Слави Трифонов, вършат 115 гласа против оставката на кабинета " Петков ".

Ако Народното събрание въпреки всичко отхвърли вота на съмнение, ново предложение за събаряне на държавното управление на същото съображение не може да се прави в идващите 6 месеца.

Ако вотът на съмнение обаче е сполучлив, министрите ще подадат оставка, само че ще продължат да извършват отговорностите си до избора на ново държавно управление в границите на сегашния парламент или до назначението на длъжностен кабинет от президента Румен Радев.

По Конституция президентът би трябвало да връчи мандата още веднъж на " Продължаваме промяната ", с цел да опитат да създадат ново държавното управление, като най-голяма парламентарна мощ. Ако не съумеят, след тях на ред ще са ГЕРБ, третият мандат се връчва по желание от президента.

Процедурата може да отнеме от десетина дни до към месец според от това какъв брой бързо президентът разпорежда следващия опит за сформиране на кабинет и какъв брой бързо получава назад връчените мандати.

Няколко митинга ще има през днешния ден към Народното събрание. Столичната община разгласи, че общо 11 уведомления за митинги и демонстрации в региона на Народното събрание са подадени за интервала от 21 до 23 юни.

Министерството на вътрешните работи още през вчерашния ден разгласи, че подхваща ограничения по постъпили сигнали за изявления в обществените мрежи, които приканват към ескалация на напрежението по време на плануваните за тази седмица митинги. Това излиза наяве в прессъобщение от институцията.

От Министерство на вътрешните работи показват, че задачата е " незабавното определяне на лица, които приканват към противоправни дейности ". Проверки ще има в цялата страна.

Ето и досега декларираните митинги:

Националистическото придвижване „ Хан Кубрат ” провежда митинг пред Народното събрание поради позицията на България за Република Северна Македония, против инфлацията и скока на цените на горивата и електрическата енергия. Протестът стартира в 11:00 часа в пространството сред Народното събрание и катедралата „ Свети Александър Невски ”.

От 12:00 часа Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг под надпис „ Не предавай Македония ”. Сутринта няколко индивида от партията, водени от Ангел Джамбазки, се събраха пред дома на премиера Кирил Петков, тъй като желали да им изясни позицията за Македония.

В 17:00 часа пред Народното събрание е проведен протест на партия „ Възраждане ” с искане за оставка на държавното управление и привикване на предварителни парламентарни избори.

От 18:30 в региона сред " Свети Александър Невски " и служебния вход на Народното събрание ще има проява в поддръжка на държавното управление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР