Можете да отглеждате мушкато от семена, но аз предпочитам резниците,

...
Можете да отглеждате мушкато от семена, но аз предпочитам резниците,
Коментари Харесай

Няма да познаете своето мушкато, след като направите това!

Можете да отглеждате мушкато от семена, само че аз избирам резниците, които се приготвят от средата на февруари до началото на март.

По това време вече е належащо да подрежете своето мушкато. В края на краищата, мушкатото обича светлината, а през зимата, когато тя е нищожна, растението се прибира и не е доста красиво.

При мушкатото трябва да отрежете голите издънки до височината, от която имате потребност, и от там ще се появят новите клончета.

Възможно е всяка година мушкатото да се възобновява, като се присажда от нови резници, както са правили нашите прабаби в старите времена. За присаждането на мушкатото, резниците би трябвало да са дълги почти 7 см и да имат 3 или 5 листа.

Отрежете резниците, направете пай прорез под пъпките, отрежете долния чифт листа, изсушете ги и оставете мястото да си почине за 2 – 3 часа. Резниците засадете незабавно в квалифицираните саксии с почва, полейте с малко вода.

За да образувате красив шубрак, сложете мушкатото на ярко място, само че не на слънце.

Много хора просто отрязват резниците и ги поставят във вода, съветваме ви да сложите таблетки от активен въглен в буркана с вода, с цел да не се получи изгниване. Корените се образуват доста бързо. Тогава се засаждат в саксии.

Саксията трябва да бъде дребна. Мушкатото не се нуждае от огромно пространство. Колкото по-бързо корените покрият почвата, толкоз по-бързо растението ще цъфти, а колкото по-малка е саксията, толкоз по-голям ще бъде цъфтежът. В огромните саксии растението въобще не цъфти. В една саксия можете даже да засадите няколко резници.

За да се образува красив и избухлив шубрак, захванете горната част на растението, където листата са по 8-10 и страничните издънки. Постоянно завъртайте саксията, тъй че храстът са стане плосък.

Мушкатото обича:

слънце (но не директна слънчева светлина);топлина (но през есента също би могло да оцелее при доста леки студове);не често, само че щедро поливане;добър дренаж в саксията;умерено плодородна, даже бедна почва (в противоположен случай ще има доста зеленина, само че малко цветове);редовно подхранване;отстраняване на избледнелите цветове за продължение на цъфтежа.

Йодната вода е много положително решение за поддържане: разтворете 1 капка йод в 1 литър вода и налейте 50 мл от това съединяване върху стените на саксията. Не прекалявайте, за да не изгорите корените! След това поливане вашето мушкато непрестанно ще цъфти!

Ако листата пожълтеят, аргументите могат да бъдат следните:

ако листата са изсъхнали единствено по ръбовете – повода е неналичието на влага;ако листата са увехнали или гниещи – повода е остатък на влага.

През лятото мушкатото обича да вирее на чист въздух – извадете го на балкона или в градината. Отначало, претърпява стрес, обвързван с смяната на мястото, възможно е даже листата му да пожълтят и да окапят. Но тъкмо по-късно ще ви зарадва с изобилен разцвет.

Навън мушкатото цъфти изумително. На слънце, от време на време листата му получават розов цвят – това е нормално събитие, като че ли “хващат загар ”.

Вижте още: Изгонете всички мравки в градината единствено за 2 часа

Можете да държите мушкатото на открито до преди огромните студове,  докато температурата падне до +2 -5 градуса. След това ще би трябвало да го подрежете и да го пресеете в саксия. Поставете го на хладно място (10-12 градуса) за зимен сън или, последователно вдигайте температурата в стаята (за да свикне с нея), където ще продължи цъфтежа си.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР