Можем да се поздравим с пробив, с успех, който всички

...
Можем да се поздравим с пробив, с успех, който всички
Коментари Харесай

Андрей Новаков: След пробива в Брюксел ще кажа, че българските етерични масла са безвредни

Можем да се поздравим с пробив, с триумф, който всички ние българите тук в институциите на Европейския съюз в Брюксел постигнахме. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " евродепутатът Андрей Новаков във връзка постигнатото иззключение българското розово масло да не попада в обсега на Европейския правилник за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали.

" Нашата българска корекция събра повече от 300 гласа в пленарна зала. А след това, същата корекция събра и цялостна поддръжка от всички държави-членки в Европейския съвет. Това несъмнено значи нещо, несъмнено е пробив, с който аз се гордея, тъй като това значи, че нашите производители, нашият отрасъл ще продължи да работи както до момента. И тези хиляди български фамилии ще продължат да се изхранват по този заслужен метод ", съобщи Новаков.

Евродепутатът напомни, че борбата стартира в ефира на Радио “Фокус ", когато кмета на Казанлък Галина Стоянова сигнализира за този проблем. След това той като авродепутат с среща с казуса в елементи и излиза наяве, че напълно в точния момент се реагира, тъй като и браншът към този момент е бил единен.

" Имаше време да подготвим позицията на Европейския парламент, имаше по какъв начин да се въздейства на целия развой. И по този метод успяхме да обърнем в наша изгода и доста от сътрудниците в обособените страни, които да ни поддържат. Само, който не е събирал 320 гласа в пленарна зала, единствено той не знае по какъв начин се събират. Затова смятам, че сме били първо на страната на истината, с цел да имаме тая поддръжка. Второ, работата беше свършена и тук на национално равнище браншовите организации, министерствата, непрекъснатото посланичество, Европейската комисия, Европейския парламент, на всички места, където има българи сме си свършили работата ", уточни Андрей Новаков.

По отношение на съобрането на 320 гласа в Екологичен потенциал Новаков съобщи, че това е българското знамение, в което 17 българи, една от дребните делегации в Европейския парламент, е съумяла да се надскочи и да събере такава поддръжка.

" Първо, с позициите на всеки един в обособените парламентарни групи, с всеки един от моите сътрудници и от либералите, и от социалистите, и от консерваторите пое тази концепция доста драговолно, идеята одобри драговолно и това е резултатът. И по тази причина употребявам и тази естрада, на която стартира всичко, да благодаря и по точно на сътрудниците Атидже Вели, Асим Адемов, Ангел Джамбазки, Петър Витанов, с които работихме дружно и постигнахме дружно този триумф. В началото, тогава госпожа Габриел беше към момента и еврокомисар, също се ангажира с казуса и помагаше. Координацията с страната беше на равнище и това е резултатът ", добави Новаков.

Това, което е било контрактувано е, в идващите 5 години да се ползва изключение във връзка с всички органични масла, в това число създадените в България -  розово масло, лавандулово масло. И в последна сметка, в случай че някой в миналото реши още веднъж да повдигне въпроса, първо би трябвало да извърви цялата законодателна процедура отначало. И второ, да потвърди с научно обосновани доказателства, че има някакви опасности.

" На процедура, с това решение и Европейския съвет, и Европейския парламент, към този момент и Европейската комисия, откакто това стане факт и се разгласява в формалния вестник на Съюза, ще кажа, че българските естествени етерични масла са безвредни ", сподели още евродепутатът.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР