Можем да говорим за социализъм от гледна точка на различни

...
Можем да говорим за социализъм от гледна точка на различни
Коментари Харесай

Георги Господинов пред Гардиън: Оставането ни в ЕС е на ръба, ние се люлеем


" Можем да приказваме за социализъм от позиция на разнообразни типове дефицити – освен на артикули и физически неща, само че и на интимни диалози и истина “, споделя в изявление за " Гардиън " носителят на интернационалната литературна премия " Букър " Георги Господинов.

„ Но политическите страхове постоянно са и надълбоко персонални. Когато войната избухна на 24 февруари предходната година, внезапно всичките ми детски страхове се върнаха с плач. ” Антиядрените учения са били част от детството му, тъй че когато призракът на нуклеарните удари беше издигнат в Украйна, мигновената му мисъл беше: „ Какво да кажа на щерка си? Не желая тя да живее със боязън ".

Има ли следи от онази разбойническа страна в днешна България

Не, към този момент сме европейци: заплахата е по-скоро от крайната десница “, споделя той. От друга страна, романът се основава на страха, че самата Европа няма бъдеще. „ Това е възприятието, което мисля, че всички ние имахме през последните може би 10 години: това чувство за недостиг на бъдещето. Все едно да стоиш на летище и да виждаш по какъв начин всички полети са анулирани, анулирани, анулирани. “

Смята ли, че самата България ще остане в Европейски Съюз?

„ Това оставане в Европейски Съюз е на ръба, ние се люлеем “, споделя той, „ само че стремежът за принадлежност към страни, които толкоз дълго се усещаха като външна страна, остава мощен. “ Сантименталният шовинизъм обаче също е мощен и идващото от предчувствията в романа, което би трябвало да се сбъдне, включва смешен фон, подложен към голямо национално знаме. Точно в този миг, споделя той, България се готви да направи поръчка за връх на Гинес, като издигне най-голямото знаме на най-високия стълб в света.

Едно от удоволствията да бъде оповестен за първи път в Обединеното кралство, споделя Георги Господинов, е било да се срещне с вдовицата на българския публицист отстъпник Георги Марков. След като бяга на запад, Марков работи за Би Би Си в Лондон, когато умира през 1978 година, откакто е намушкан в крайници на моста Ватерло с токсичен чадър от български секрети сътрудници. „ Беше доста вълнуващо. Тя сподели, че Георги би се зарадвал да види българска книга да се оправя толкоз добре във Англия. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР