Може ли в 21-ви век, в една европейска държава като

...
Може ли в 21-ви век, в една европейска държава като
Коментари Харесай

Хроника на една нелепа смърт! Варненски парапланерист издъхнал след… операция на коляно!

Може ли в 21-ви век, в една европейска страна като България, чиито лекари да са измежду най-хубавите, човек да издъхне след… интервенция на коляно? Печалният отговор е, че може. Пример за този парадокс е един 37-годишен мъж, който е в разцвета на силите си, без съпътстващи болести, здрав като скала, умира след артроскопска интервенция на дясна колянна става за възобновяване на кръстна връзка. Звучи немислимо, само че е реалност – Радослав Савов към този момент не е измежду живите, а неговите родственици не могат да се примирят с това. Случаят с изключение на драматичен е и безусловно абсурден, тъй като съгласно околните на Радослав е неприемливо в една реномирана болница като „ Еврохоспитал “ да се стигне до подобен безразсъден смъртен излаз. Те се свързаха посредством ангажирания от тях юрист Калин Господинов с „ ШОУ “, с цел да дадат гласност на своята персонална покруса, която съгласно тях е настъпила поради лекарска небрежност. По случая е било формирано досъдебно произвеждане, което някак необичайно е било прекъснато поради липса на закононарушение. Адвокат Господинов е обжалвал пред Окръжен съд – Варна, и досъдебното произвеждане е било обновено. Ето ги и обстоятелствата:

Радослав Савов постъпва за планова интервенция на дясна колянна става в МБАЛ „ Еврохоспитал “ на 18 ноември 2016 година. Това се случва след случай с парапланер в Шуменското плато, където 37-годишният мъж къса колянна връзка. В болничното заведение той е бил диагностициран с хронична неустойчивост на колянната става. Предписаното лекуване предвиждало възобновяване на коляно посредством слагане на имплант. При постъпването в болничното заведение е била направена кардиограма и кръвни проучвания. Савов подписал показаните му документи – заявления за осведоменост по отношение на източника на възнаграждение за диагностиката и лекуването, за осъществяване на медицински и хирургически процедури, осъществяване на рентгеново диагностично проучване, за типа и цените на всички медицински и спомагателни услуги, както и за предоперативна анестезиологична консултация.

Отделно Савов попълнил и заявление за избор на действен екип. Около 9 часа на 19 ноември предходната година той бил въведен в операционната зала. Поставена му била спинална упойка – анестезия, настояща от кръста надолу, и почнала подготовка за интервенцията и стерилизиране на крайника. Била огледана колянната става. Операцията завършила към 11 часа според естественото предоперативно обмисляне. Пациентът не се оплаквал от болки и телесни премеждия, бил в въодушевление и следил цялата интервенция на екран, като лекарят обсъждал с него осъществяваните дейности. След това, още до момента в който бил под анестезия, Савов бил настанен в болнична стая № 210 и оставен без медицински контрол. В същата стая бил и различен пациент – Тодор Гавраилов.



Около 12 часа Радослав се почувствал зле и помолил Гавраилов да повика дежурния доктор. Той излязъл в коридора и споделил на сестрата, която срещнал, че оперираният не се усеща добре. Върнал се в стаята и забелязал, че лицето му е с изменен цвят. Радослав получил спазъм и пяна му избила от устата му. В стаята влезнала дежурната доктор Бойкова. Тя се пробвала да мери кръвното налягане на болния, само че не съумяла. Той буйствал. Извикали и дежурния анестезиолог – доктор Румен Калчев, който сложил анестезията на пациента и участвал на интервенцията му. Радослав получил втори спазъм. Пристигнал и доктор Калчев, който почнал да мери пулса на пациента.

Савов получил трети спазъм, свестил за малко, разменил няколко думи с медицинския екип, само че минути по-късно изпаднал във очевидно безжизнено положение. Преместили го в стая 203, където имало електрошок и маска с кислородна бутилка. Там се открило, че пулсът му бил 140 удара в минута, кръвното налягане 70/40. Поставили му инжекции и били подхванати реанимационни процедури (интубация и кислород). По-късно на ЕКГ-то се появила и права линия, която отразява неналичието на витални индикатори. Започнал сърдечен масаж. Направени били три електрошока, само че сърдечната активност на Савов не се възстановила. Смъртта на Радослав настъпила в 12:40 часа…

Разследването, прокуратурата, отбраната

По случая със гибелта на Радослав Савов с разпореждане от 19 ноември 2016 година окръжната прокуратура във Варна образувала досъдебно произвеждане против незнаен причинител. То било за това, че на същата дата заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – здравно лекуване, е била породена гибелта на пациента. А в претекстовете за прекратяването на наказателното произвеждане на 29 май тази година наблюдаващият прокурор показал, че „ при по този начин откритата и тествана фактическа конюнктура при следствието смятам, че не са събрани доказателства, че на 19.11.2016 година лекари от „ Еврохоспитал “- Варна, да са осъществили състав на закононарушение по член 123, алинея 1 Наказателен кодекс. “.

„ Противно на тези изказвания аз и околните на Радослав Савов считаме, че от събраните по досъдебното произвеждане материали може да се направи умозаключение за осъществени най-малко две закононарушения от общ темперамент! Едното от които по член 123, алинея 1 Наказателен кодекс (причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване на занятие), а другото по член 311, алинея 1 Наказателен кодекс (съставяне на формален документ, в който длъжностно лице в кръга на службата си удостоверява погрешни обстоятелства) “, изяснява пред „ ШОУ “ юрист Господинов.

Какво тъкмо се е случило: видно от историята на болестта на Радослав, същият е бил диагностициран с хронична неустойчивост на колянната става. Според медицинския стандарт „ Ортопедия и травматология “ сложността на възобновяване на колянната връзка е процедура „ с огромен и доста огромен размер и трудност “. Една такава интервенция би трябвало да включва: „ оператор, от един до трима асистенти, операционна сестра, а при нужда и втора сестра, санитар. Операторът наложително е доктор експерт по ортопедия и травматология, притежаващ спомагателна подготовка за осъществяване на съответната характерна активност. Най-малко един от асистентите би трябвало да е с добита компетентност по ортопедия и травматология “. От оперативния протокол става видно, че хирургичният екип, направил интервенцията на Савов, е бил в състав: доктор Радослав Радев като оператор, лекарите Бъчаков, Крумов и анестезиолога доктор Калчев – като трима асистенти, и медицинските сестри Кроучек и Иванова – като операционна и анестезиологична сестра.

Фактите, очевидците, нарушаванията

В писмените си пояснения, дадени по отношение на осъществена настрана от досъдебното произвеждане инспекция на РЗИ – Варна, доктор Радослав Радев, фигуриращ като оператор в оперативния протокол, декларира следното: „ Същият ден бях дежурен…(не се чете)… 1-ва промяна от 8:30 часа до 14:30 часа. На посочената дата бях зает с административна работа по документите и приемане на болните за деня. Също бях разполагаем на работещите лекари в отделението и оперативния екип. За пациента разбрах след настъпилия exitus letalis “ (exitus letalis – смъртен излаз – бел. ред.) “. В показанията, дадени в хода на следствието обаче, доктор Радев застъпва друга версия: „ Бях в екип с доктор Бачаков – ортопед травматолог, който беше дежурен за деня, дружно с доктор Юлиян Крумов – ортопед травматолог, и доктор Стефанов… Реално аз не участвах в осъществяване на интервенцията, само че бях облечен и в подготвеност да вляза в екипа “.



Разпитан като очевидец, доктор Ердинч Бачаков декларира: „ Не съм участвал на интервенцията, само че бях в отделението като съветник, т. е. при нужда да се отзова в залата. Операцията беше осъществена от доктор Крумов – ортопед от същата болница, и доктор Калчев в качеството на анестезиолог “. Медицинската сестра Росица Кроучек удостоверява в писмените си пояснения пред РЗИ – Варна, че: „ Оператори бяха доктор Крумов и доктор Стефанов. Анестезиологичен екип – доктор Калчев и м. с. Иванова “. Разпитана като очевидец, здравната сестра Радка Иванова свидетелства за нещо забавно: „ Пропуснах да кажа, че интервенцията се извърши от доктор Крумов от ВМА – Варна, и доктор Стефанов от ВМА – София, и сестра Росица Клоучек “. Тези показания на свидетелката напълно кореспондират на писмените й пояснения, дадени пред РЗИ – Варна. Горното противоречие на отразените в оперативния протокол условия по отношение на лекарския екип, който действително е направил интервенцията на Савов, е отразено и в отчета по случая на Изпълнителна организация „ Медицински одит “.

На стр. 6 от отчета при разискване на констатациите, осъществени при инспекцията, се споделя „ Оперативната намеса е осъществена в същия ден. Установено е противоречие сред отразения действен екип в здравната документи (д-р Радев, доктор Бъчаков и доктор Крумов) и екипа, действително осъществил оперативната намеса на пациента (д-р Крумов и доктор Стефанов) “. „ Несъмнено в съответния случай длъжностно лице в кръга на службата си е съставило формален документ – действен протокол, в който са удостоверени погрешни условия за да бъде употребен този документ като доказателство за тези условия, а това на процедура съставлява закононарушение по член 311, алинея 1 Наказателен кодекс “, безапелационен е пред „ ШОУ “ юрист Калин Господинов.

По думите му евентуален претекст за това може да е прикриване на събитието, че фактически направилият интервенцията доктор не е имал нужната подготовка да извърши такава интервенция, събитие, което съгласно думите на бранителя е останало неизяснено в досъдебното произвеждане. Или другояче казано: операторът наложително би трябвало да е доктор експерт по ортопедия и травматология, притежаващ спомагателна подготовка за осъществяване на съответната характерна активност. Освен това, както е посочено в наредбата на Наредба № 9, операционният екип за осъществяване на подобен тип интервенции наложително би трябвало да включва: оператор, от един до трима асистенти, операционна сестра, а при нужда и втора сестра, както и санитар.

А в съответния случай операционният екип явно е бил повърхностен. Развилата се след осъществената оперативна интервенция фактическа конюнктура по случая е в цялостен прорез с открития по разпоредба медицински стандарт. В показанията си здравната сестра Анна Козарова декларира следното: „ След интервенцията беше качен (Савов) в стая № 210, на втория етаж… В случая аз поех този пациент след интервенцията. Той беше в съзнание… Лично го попитах има ли болки и по какъв начин се усеща, при което ми отговори, че към момента няма болки… Навън бяха татко му и сестра му, които помолиха да влязат да го видят. Разреших им, след което те влязоха при него.

Веднага отидох да изключа системата на различен пациент в стая № 202… “. Видно от показанията на Козарова, при довеждането си в болничната стая Савов към момента е бил под упойка, за което свидетелства неналичието на болки. Вместо „ възобновяване от упойка “ да се извърши от анестезиологичния екип, провел анестезията, или от различен анестезиологичен екип, както е по разпоредба, Савов е бил оставен в болничната стая без какъвто и да било медицински контрол. Въпросната стая, в която е бил настанен Савов след интервенцията, е била елементарна болнична стая, без нужното съоръжение за осъществяване на интензивно лекуване – по този начин, както би следвало по разпоредба да се реализира „ възобновяване от упойка “ в условия, които обезпечават на медицинския екип опция за диагностициране и лекуване на всички присъщи на стадия затруднения и неподходящи странични реакции. „ Всичко това приказва за поредност от дейности на медицинския екип на „ Еврохоспитал “ – Варна, която в последна сметка довежда до неподготвеността им да реагират съответно и да овладеят разразилата се сериозна обстановка с пациента “, изяснява пред медията юрист Господинов. За това какво се е случило, откакто Радослав е бил оставен в болничната стая, споделя другият пациент – Тодор Гавраилов, който споделя, че откакто Радослав направил трети спазъм, „ … се събраха няколко доктори и сестри, към 4 – 5 индивида. Говориха, че би трябвало да го реалокират в стая 203, където има електрошок, и че там има кислородна маска. Може би след 1 – 2 минути докараха носилка и го изнесоха от стаята... “.



Медицинската сестра Козарова също удостоверява, че стаята, в която Савов е изведен след интервенцията, не била пригодена за осъществяване на интензивно лекуване: „ Д-р Бойкова се обади на доктор Калчев – анестезиолог, да пристигна в стаята. Радослав продължи да бъде в схващане още към 2 минути и когато доктор Калчев пристигна, той почна да посинява. Д-р Калчев разпореди да се направи кардиограма и да го изместим в стая, където има О2. Преместихме го в стая № 203, където Радослав нямаше към този момент пулс, и доктор Калчев стартира да му прави интубация и обдишване. Това продължи към 30 минути, през което време му се правеше и адреналин, след което и електрошок. Спряхме в 12:30 часа, защото беше настъпила смърт… “. Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза на тялото причина за гибелта на Радослав Савов е тромбоемболия на белодробната артерия и разклоненията и в двата бели дроба, довела до остра дихателна непълнота.

Разпитан като очевидец, анестезиологът доктор Румен Калчев удостоверява, че вместо да се организира „ възобновяване от упойка “ незабавно след интервенция, Савов е бил предаден на различен доктор: „ След привършване на интервенцията пациентът беше в съзнание… След това беше изнесен от отделението по ортопедия и стихотворец от доктор Бойкова. Един час по-късно ми се обади доктор Бойкова, че болният е несъответстващ, мъчно контактен и изпотен. Веднага отидох в стаята на пациента, който беше неконтактен, с недолавящ се пулс. Назначих ЕКГ, което сподели тахикардия 140 удара в минута, кръвно налягане 70/40 “. Категоричните заключения, които прави юрист Господинов, са, че прегледани в цялост, събраните по досъдебното произвеждане доказателства сочат за най-малко две нарушавания на медицинските стандарти.

Савов е бил оставен в болничната си стая без наблюдението на анестезиологичния екип, сложил му анестезията, каквото е условието до възобновяване от упойка, и в допълнение – без какъвто и да било медицински контрол. Отделно, стаята, в която е бил настанен Савов, не е била пригодена за осъществяване на интензивно лекуване. „ Всичко това демонстрира ясно, че е налице неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – здравно лекуване, която е довела до гибелта на Радослав Савов “, счита Господинов.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, в. " ШОУ "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР