Може ли скоро да дойде краят на етикетите най-добър до

...
Може ли скоро да дойде краят на етикетите най-добър до
Коментари Харесай

В САЩ обмислят премахването на етикетите най-добър до

Може ли скоро да пристигна краят на етикетите " най-хубав до " или " най-хубав преди " върху храните? За разлика от надписа " използвай до ", тези етикети не значат, че храната не може да се употребява. А това постоянно кара хората да изхвърлят годна за консумация храна прекомерно рано.

С повишаването на осведомеността по света за казуса с разхищението на храна, в Съединени американски щати считат, че огромна виновност за това имат етикетите, които лимитират годността й с - " най-хубав до ". Има доста аргументи за разхищаването на храна – от огромните порции до отхвърлянето на несъвършените артикули от страна на клиентите. 7% от питателните боклуци в Съединени американски щати – или 4 милиона тона годишно – се дължат на объркването на потребителите по отношение на етикетите " най-хубав до ". По оценки на Организация на обединените нации всяка година 17 % от международното произвеждане на храни се разхищава, най-вече от семействата. Производителите ги употребяват от десетилетия, с цел да оценят оптималната прохлада на храната. Но за разлика от етикетите за период на валидност, които в Съединени американски щати се слагат върху бързо развалящи се храни като месо и млечни артикули, етикетите " най-хубав до " нямат нищо общо с сигурността. Нещо по-лошо, те могат да насърчат американските консуматори да изхвърлят храна, която е изцяло годна за консумация.

 
Мисля, че това ми дава визия за периодите на доставка на храната. И по този начин съм по-наясно какво се случва с хранителния артикул въз основа на приближаването на тази дата.
Кевин Амарал, клиент в хранителен магазин

Етикетите с дата на валидност са необятно публикувани от американските производители през 70-те години на предишния век. Няма федерални правила, които да ги регламентират, и на производителите е разрешено да дефинират по кое време съгласно тях продуктите им ще имат най-хубав усет.

 
Тъй като сме в хранителната промишленост, виждаме недоразуменията и заблудите, които идват от етикетирането. Има толкоз доста разнообразни неща, които се оферират. Има периоди на валидност. Хората не схващат какво значат тези неща. Повечето хора имат вяра, че в случай че на етикета написа " период на валидност " или " най-хубав до ", това не може да се яде. Всъщност това не е тъкмо.
Ричард Липсит, притежател на магазин Grocery Outlet

Организацията с нестопанска цел, която изследва питателните боклуци, е съгласна с това.

„ Основният проблем е, че хората поясняват неправилно етикетите на храните и заради това ги изхвърлят прибързано. И това води до разхищение на много храни в цялата страна “, споделя Дана Гандърс, изпълнителен шеф на ReFED.

За да се оправят с казуса, огромните английски вериги наскоро отстраниха етикетите " най-хубав до " от опакованите плодове и зеленчуци. Очаква се до края на тази година Евросъюза да разгласи смяна в законодателството си за етикетиране – обмисля се цялостното унищожаване на етикетите " най-хубав до ".

Това основава спънка за хората да се хранят и да се любуват на храната. Те четат тези дати и допускат, че тя е неприятна, че не могат да я ядат и я изхвърлят. А тези дати не значат, че тя не е годна за консумация.
Пати Епъл, действен управител, Food Shift

В Съединени американски щати до 35% от наличната храна не се употребява.

Объркването към етикетите накара някои компании да поддържат законодателство, което сега се преглежда в Конгреса. То ще стандартизира етикетите с датата на валидност в Съединени американски щати и ще подсигурява, че храните могат да бъдат дарявани на избавителни организации даже след приключване на периода им на валидност.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР