Може ли широката 3 метра река Перловец, до която минава

...
Може ли широката 3 метра река Перловец, до която минава
Коментари Харесай

Може ли река Перловец, до която минава третия лъч на метрото, да е по-опасна от широката 300 метра Темза?

Може ли необятната 3 метра река Перловец, до която минава третия лъч на метрото, да е по-опасна от необятната 300 метра Темза, под която лежат три линии на лондонското метро?

Проф. Стефчо Стойнев от минно-геоложкия университет е проучвал подпочвените води в квартал „ Хаджи Димитър “. „ Тук водоносният небосвод продължава до една дълбочина към 30-35 метра. Ами, вижте Темза. И там има подземни води, само че терасата на Темза и терасата на Перловска са еднообразно водообилни, с еднообразно количество вода. В София, изключително в тази част на котловината, има извънредно доста водоносни зони “, изяснява Стойнев пред БТВ.

Скритата мощ на Перловската река би трябвало да е била взета поради от проектантите на метрото. Третата линия е планувана преди към пет години. Проектантът е умрял, а от компанията към този момент отхвърлят коментар.

На място пред проблематичната метростанция срещаме ръководители от компанията, построила сектора. Той споделя, че количествата вода под тунела са колосални. Ако съществуването на доста вода под София е регистрирано при проектирането, остава въпросът дали структурата е изпълнена качествено.

Очаква се метрото да не работи още към 2 месеца, до момента в който тунелът бъде ремонтиран.

Има три хипотези за повредата в третия лъч на софийското метро, която затвори придвижването сред станциите „ Театрална “ и „ Хаджи Димитър “.

Първата догадка: Извънредно повишаване равнищата на подземните води. Това се назовава воден напредък и оказва мощен напън върху плочата на релсовия път. В резултат на натиска, бетонът, евентуално с дебелина 1 метър, по пътя се е напукал и това е повдигнало релсите. При тази догадка това не е човешка неточност, а изключително влияние на подпочвените води.

Втората хипотезата: Влошени физикомеханични свойства на почвата под тунела на метрото. На процедура това значи безусловно втечняване на пясъците. Така стените на тунела потъват, а средата, там където са релсите, се издига.

Трета догадка: Тя е обвързвана с човешка неточност, а точно - проблем с структурата. В този случай горните две хипотези не са взети поради или от проектанта или от изпълнителя на софийското метро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР