Може ли партиен лидер, заявил се като опозиционен, да осигури

...
Може ли партиен лидер, заявил се като опозиционен, да осигури
Коментари Харесай

Може ли оцеляването на Борисов да струва един плаж за Марешки?

Може ли партиен водач, декларирал се като опозиционен, да обезпечи оставането на власт на кабинета и какъв брой коства тази услуга? Подобен сюжет наподобява изцяло вероятен, а в реализирането му са намесени 10 депутатски подписа, една плажна линия, едно решение на Министерския съвет и подозрение за нарушаване на европейската инструкция за концесиите.

Става дума за на пръв взор необяснимата смяна в позицията на водача на " Воля " Веселин Марешки, който откакто няколко пъти съобщи, че партията му няма да подпише плана за нова конституция на ГЕРБ, в последна сметка го стори.

Идеята за смяна на главния закон беше изискването, което министър председателят Бойко Борисов самичък си сложи, с цел да остане на власт. Месец след началото на митингите с искане за оставките на държавното управление и на основния прокурор, министър-председателят Бойко Борисов разгласи проект за " рестарт " на системата с конституционни промени. За да стартира процедурата, ръководещите трябваше да съберат 120 подписа. Премиерът сложи период за това до 2 септември. И разгласи, че в случай че това не се случи, Народното събрание ще е привършен.

Проблемът на ръководещите ГЕРБ и " Обединени патриоти " беше, че нямат необподимите 120 подписа, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха да вземат участие. Така дребната парламентарна група на " Воля " се оказа ключът към събирането на подписите.

В седмиците от средата на август до крайния период водачът на " Воля " Веселин Марешки няколко пъти променяше позицията си. Във всички вариации обаче той споделяше, че " Воля " няма да подпише плана. " Ако ръководещите съберат подписи – ние ще се включим в дебатите ", споделяше постоянно Марешки.
10 подписа и два плажа
На 2 септември сутринта Марешки още веднъж сподели, че няма да подпише " този план ", само че в случай че има нови договаряния с ГЕРБ, обстановката може да се промени.

Няколко часа по-късно 10 души от 12-те депутати на " Воля " в Народното събрание се подписват под плана. В късния следобяд ГЕРБ заяви, че подписите са събрани и планът може да бъде импортиран.

Какво може да изясни тази смяна в границите на няколко часа?

Вероятен отговор е друга преживелица от същия ден. По-рано сутринта се организира съвещание на Министерския съвет, на което държавното управление дава на концесия за 20 години плажа " Кабакум север 2 " на компания, обвързвана с водача на " Воля ". Дружеството е " Булмедикс 2012 " - благосъстоятелност на досегашния народен представител от " Воля " и считан за дясна ръка на Марешки в Народното събрание Андон Дончев. Той напусна Народното събрание на 15 юли, а процедурата за концесията е почнала при започване на месец юни.

Дончев беше един от околните депутати на партийния водач Веселин Марешки. Докато беше в Народното събрание, той беше пердседател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Преди Дончев да завоюва концесията, в последните 10 години наемател на " Кабакум север 2 " беше " Белвекс " ООД, благосъстоятелност на " Марешки холд ", чиито акционери са майката и децата на Веселин Марешки.

Но и това не е всичко. Седмица преди новия политически сезон Министерството на туризма е подписало контракт за наем на плажа " Кабакум север 1 " със фамилната компания на Марешки " Белвекс ". Документът е от 27 август. Което съответствува с една от следващите промени в позицията на Марешки по отношение на конституционния план на ГЕРБ. Малко преди края на август водачът на " Воля " сподели, че въпреки и да не подпише плана, партията му би гласувала след това за Велико Народно заседание.

Наемната цена на обекта е в размер на 25 000 лева без Данък добавена стойност, цената на чадъри и шезлонги е по 4 лева на брой.

Плажовете " Кабакум Север 1 " и " Кабакум Север 2 " по кадастър се водят разнообразни, само че са една и съща плажна линия. Тя се намира сред Варна и Златни пясъци. Именно там през 2012 година Веселин Марешки построи построи двуетажен " фитнес ". При инспекция тогава, националният строителен надзор ДНСК откри, че обектът се води " преместваем ", макар възбраната за градеж на плажа. Във фитнеса цената за час подготовка беше избрана на 100 лева, а в композиция с масаж - 10 хиляди лева Така постройката не се ползваше от външни лица. Хора в региона споделяха, че Марешки я употребява като частна вила.

Пред бТВ в петък Марешки сподели, че постройката още е там, към този момент не е фитнес, а се употребява от служащите на плажа.

Пред Свободна Европа столичният общински консултант от " Демократична България " Тома Белев сподели, че наред с тайминга на концесията и подписите, които " Воля " даде на ГЕРБ, с цел да оцелее държавното управление, има нарушаване и на европейската инструкция за концесиите.

" Според член 18 от директивата концесии в Европейски Съюз над 5 години се правят, когато там са планувани огромни вложения и е нужно време, с цел да се изплатят. В случая инвестицията е 370 000 лв.. При разбор на концесията размерът на инвестицията би се изплатил за по-малко от пет години ", сподели Белев.
" Господ гледа от горната страна "
Потърсен за коментар Веселин Марешки сподели пред Свободна Европа, че не вижда нарушаване на директивата. " Приходите от плажа са 100 000 лв. на година, оттова разноските си сметнете и ние излизаме на загуба. Така че 370 000 лв. са огромна инвестиция за 20 години ", сподели той. След това водачът на " Воля " сподели, че няма нищо общо с концесията, която неговият някогашен народен представител е взел. Въпреки това Марешки продължи да приказва във форма " ние ", когато става дума за плажната линия.

" Ако някой желае, на драго сърце бих му го подарил плажа. Ако вие желаете да ви го спомагам да ви го дадат на вас. Може на вас, на президента, на който кажете – ще ви спомагам да ви го подарят плажа ", сподели Марешки в телефонен диалог. На въпрос по какъв начин ще спомага, откакто сходни решения са на Министерския съвет, а държавна благосъстоятелност не се подарява, той отговори: " Това не е търговия с въздействие, тъй като не желая нищо от вас. Би било търговия с въздействие в случай че желаех в подмяна ".

На въпрос на Свободна Европа дали концесията и наема на плажовете " Кабакум Север 1 и 2 " са цената, която държавното управление е платило, с цел да получи още време във властта, Марешки сподели:

" Ако цената е да вземеш нещо на загуба – значи, да. Така си го предайте ".

След, което Марешки приключи с думите, че " Господ гледа от горната страна и ще даде оценки ".
" Прокуратурата и КПКОНПИ да се намесят "
Според юристката Грета Ганева е неотложно прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ да се намесят в тази ситуация. " Технически това решение на Министерския съвет наподобява, че е законосъобразно. Но в подтекста на цялата обстановка, която се развива пред очите на цялото общество – вътрешните претекстове, които обосновават този излаз, за мен са такива, че се равняват на липса на законосъобразни претекстове ", сподели тя.

" За да го кажа по-просто – решението за концесията на плаж " Кабакум " е толкоз опорочено, че се равнява на правно нищо ".

Според Ганева налице има облагодетелстване от дейности на административни органи и затова КПКОНПИ и прокуратурата би трябвало да вземат отношение.

Свободна Европа потърси мнение от антикорупционната комисия, само че такова досега не е получено. Няма и реакция от ръководещата партия ГЕРБ, които в петък не отговаряха на телефонни позвънявания. Впоследствие пиарът на партията си изключи телефона.

Според депутата от Българска социалистическа партия Явор Божанков " казусът е абсурден ". " Концесията и смяната на държанието на " Воля " в Народното събрание би трябвало да се преглеждат в подтекста на Наказателния кодекс ", сподели националният представител.

" Ние ще създадем всичко належащо органите да бъдат съответно сезиране откакто досега не са се самосезирали ", добави Божанков.

Автор Полина Паунова,
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР