Може ли някой да спре тоталния хегемон у нас в

...
Може ли някой да спре тоталния хегемон у нас в
Коментари Харесай

На този ден преди 20 години: Божков беснее след 3:0 за ЦСКА срещу Левски: Защо им простихте?

Може ли някой да спре тоталния хегемон у нас при започване на 21-и век Левски от четвърта поредна купа, е въпросът преди сезон 2002/03 г.  Утвърдителният отговор футболна България получава навръх Димитровден - 26 октомври 2002 г.  Дават го Стойчо Младенов в неговия дебютен треньорски сезон в елита, тогавашният началник на ЦСКА Васил Божков и (може би) Иван Вуцов. И то по най-безапелационния метод - с 3:0 във безконечното дерби, което е 10-а поредна победа за алените от началото на шампионата, оставяща безконечния съперник на цели 8 точки обратно. Това е и най-убедителният триумф за армейците от популярното 5:0 на 1 октомври 1989 година с четирите гола на Христо Стоичков. След време ще последват още два извоювани треньорски дуела с 3:0 в дербито за експерта,  именуван с подигравка Тройчо от сините почитатели - против Антони Здравков през 2013 година и Георги Иванов-Гонзо през 2014 година и общо 10 турнирни победи за някогашния народен селекционер в конфликт №1 у нас.

На " тихия фронт " сините като че ли авансово губят разногласието в оня сезон.  Започва се с оглушителна плесница - алените отмъкват огромната вяра от школата на " Герена ", голмайстора Димитър Макриев, за 100 000 лв., с цел да го заковат на пейката в Борисовата градина през есента и да бъде препродаден за 150 000 евро на италианския гранд Интер, без да изиграе нито един мач за новия си клуб. Преди началото на шампионата Левски се разделя и със своя терминатор Гонзо, който прави безценен трансфер във френския Рен. Същевременно с парите на Божков Стойчо подхваща амбициозна селекция, като даже прелита Атлантическия океан в търсене на южноамерикански бисери. Най-големите попадения обаче са Велизар Димитров, дошъл от Марек, и пристигналите от Локо Сф Емил Гъргоров и Макдоналд Мукаси.

Португалоговорящата колония в плана " Младенов " е внушителна - централният бранител Жоао Карлос заздравява защитата, където свети и добре приспособилият се в клуба сенегалец Ибрахима Гай. В отбора е привлечена и отдавнашна цел, още от интервала, в който Стойчо е асистент на Георги Василев в ЦСКА. Външният халф Жоао Паулу Брито внася заостреност по фланга и вкарва значими голове, измежду които и попадение с цената на злато на " Герена ". Сред 10-те новопривлечени има и откровени разочарования - един от бразилците, левият бек Фабио Лима като че ли занапред се учи по какъв начин се извършват вярно тъчове, а неговият съотечественик - централният нападател Агналдо Перейра с прякора Главата, идва у нас със страхотна визитка, само че пороят от голове, който се чака от него, по този начин и не идва. На процедура цялостен сезон ЦСКА работи без характерен таран, като в тази роля е преквалифициран южноафриканецът Мукаси, който месеци по-рано е единственият представител на А група на международното в Южна Корея и Япония.

За сглобяването на напълно новия червен отбор се изисква време, само че най-изненадващо армейците потеглят с летящ старт. Победите се редят една след друга, една, две, пет, 10, та чак до 13 в последния есенен кръг, без нито една изгубена точка. " Най-нормалното нещо, което желае един треньор преди всеки сезон, е тимът му да запише единствено победи - си спомня предводителят Младенов. - Същото беше ситуацията и с мен. Мечтаех си за 13 победи през есента, само че не съм го казвал на глас. Важното бе да спрем Левски, който бе станал първенец в предните 3 години ".

Злите езици виждат в триумфите и дългата ръка на ментора на Стойчо в треньорската специалност, левскаря Иван Вуцов, който е всесилният Сив кардинал на футбола ни в оня интервал. Слуховете получават непредвидена поддръжка и от алената легенда Христо Стоичков. " Вуцов осъзнава отговорностите, които е поел към ЦСКА - декларира в прав текст Ицо. - Феновете ни се заблуждават, че имаме суперотбор. " И посреща с подбив концепцията, огласена обществено от Стойчо, на " Българска войска " да бъде повдигнат приживе монумент на " Златната топка ": " На него да сложат и златни тестиси!

Възпитаниците на Младенов обаче дават сладкодумен отговор на критиците с безапелационно 3:0 на " Армията " против Левски, воден от лайкове от синята общественост Славолюб Муслин. Два от головете вкарва Макдоналд Мукаси - сладко възмездие за расистките обиди, които търпи по родните терени в конфликти със бранител на сините - " мангал, маймун и ром противен ".

В минутите след триумфа в съблекалнята на спечелилите влетява клубният притежател Васил Божков. " Защо им простихте ", са първите думи на считания за най-богат българин. В стаята настава цялостна тишина, прекратена от гласа на предприемача, който очевидно е опитал да се пошегува: " Благодаря ви, от дълго време очаквам този мач! "

26 октомври 2002 година, А група, 10 кръг

ЦСКА - ЛЕВСКИ 3:0

" Българска войска " 19 000

ЦСКА: Ст. Колев, Г. Антонов, Ж. Карлос, Гай (66 - Й. Върбанов), Ал. Томаш, Т. Янчев, Св. Петров (87 - Хр. Янев), В. Димитров, Ж. Брито, Мукаси (75 - Ем. Гъргоров), Арт. Шакири.

Треньор: Ст. Младенов

Левски: Д. Иванков, Ст. Ангелов, Ст. Стоилов, Г. Марков, Ил. Стоянов, М. Пантелич, С. Симонович, К. Головской (62 - Т. Колев), Д. Телкийски (46 - М. Вава), Г. Чиликов (66 - Г. Лавал), Ел. Топузаков.

Треньор: Сл. Муслин

Голмайстори: 1:0 Мукаси 11, 2:0 Св. Петров 45, 3:0 Мукаси 55

Съдия: Иван Добринов

ЖК: В. Димитров, Мукаси (Ц), С. Симонович, М. Пантелич (Л).
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР