Може ли минималната работна заплата да защити правото ни на

...
Може ли минималната работна заплата да защити правото ни на
Коментари Харесай

Нов спор за минималната заплата, защо бизнесът се страхува от нея

Може ли минималната работна заплата да отбрани правото ни на заслужено възнаграждение, обществено и здравно обезпечаване и други преимущества, свързани с трудовата претовареност. Всичко това, става известно през последните години, зависи от размера на минималната работна заплата. по тази причина и всички в този момент се питат ще нарасне ли скоро тя и с какъв %?

„ На минимална работна заплата работят хора по четири съществени аргументи – една част от тях укриват приходи, друга причина е феодализъм на работното място, където невидимата ръка на пазарната стопанска система е сменена от забележимата ръка на робството. За страдание, има и доста хора, които са работливи, влагат доста старания в това, което вършат, само че никой не желае да го купи за доста пари ". Това разкри пред Нова телевизия Добромир Иванов, изпълнителен шеф на BESCO – Българската предприемаческа асоциация.
-->
От идната година влизат в действие новите промени в Кодекса на труда, съгласно които минималната работна заплата ще се пресмята по формула, основана на междинната работна заплата за страната. Така тя ще доближи към 930 лв., което е скок с 20%.

„ Политиците за следващ път сътвориха нещо, което не е дълготрайно изчислено и съобразено с икономическата действителност на страната, даже не е съобразено с европейските рекомендации, които сякаш осъществяваха ", уточни икономистът Михаил Кръстев.

„ Има една резолюция, която е целесъобразна, не е наложителна. В нея се споделя, че минималното възнаграждение във всяка една страна, членка на Европейски Съюз, би трябвало да бъде съобразено с 50% от междинната работна заплата, само че с 60% от медианната работна заплата в страната и надлежно с продуктивността на труда ", съобщи Кръстев.

По думите му медианната работна заплата е доста по-точен изчислител за това какво е заплащането в една страна или в един град, защото тя взима поради хората с най-ниско и най-високо възнаграждение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР