- Може ли да се регламентира законово любовта към чуждата

...
- Може ли да се регламентира законово любовта към чуждата
Коментари Харесай

Присъдата за шпионаж е по-строга от тази за убийство

- Може ли да се регламентира законово любовта към непознатата страна?

- Начинът е: позволяват ги, в случай че желаят да записват партия, позволяват им да си имат малките екрани, само че наблюдават под лупа всяко тяхно деяние и финансиране.

Адвокат Михаил Екимджиев е ръководител на „ Асоциация за европейска интеграция и права на индивида “. През 1989 година приключва компетентност „ Право” в Софийския университет. Бил е прокурор в Районна прокуратура - Пловдив. Има десетки извоювани каузи против България в съда по правата на индивида в Страсбург.

Преди седмица избухна така наречен „ шпионски скандал” с ръководителя на придвижване „ Русофили” Николай Малинов. Той бе упрекнат за връзки с ген. Леонид Решетников и милиардера Константин Малофеев. Бе оповестена негова докладна за това по какъв начин би трябвало да се основат русофилски малките екрани, с тяхна помощ да се трансформират настройките на българите, а оттова и геополитическата посока на страната. Как може да се потвърди, че група лица работят в интерес на друга страна и правят държавна измяна? По този мотив беседваме с адв. Екимджиев.

- Адв. Екимджиев, в Щатите за един хипотетичен диалог с съветски представители преди изборите Тръмп съвсем стигна до обвиняване в държавна измяна. Има ли това подобие с нашия шпионски скандал с придвижване " Русофили "?

- Във всеки съответен случай се преценя от кого са водени тези диалози, тъй като ние с вас можем да си приказваме с руснаци и американци колкото желаеме. Ако са водени диалози с представители на страна, която по новия израз „ не е партньорска”, и наличието им включва класифицирана информация и би могла да заплаши политически и стопански ползи, се преценя съответната опасност за България. Така се взема решение дали това са шпионски и вредителски дейности, които са включени в член 105 от Наказателен кодекс. В изявлението на прокурорите се разказваше напоително, че тези хора е трябвало да изградят медии, да пропагандират в поддръжка на проруските сили у нас и по този начин да придобият електорална мощ, която да повлияе на външнополитическата ориентировка на България.

Всички това са целесъобразни и законни цели съгласно конституцията, тъй като се преследват с демократични средства. Ако тези хора съумеят да убедят нас, че техните хрумвания са верни, и че нашият избор е Русия, и те дойдат на власт, в това няма нищо неправилно. Апропо, геополитическата ориентировка не е записана в конституцията. Престъпни могат да бъдат средствата. Ако те включват принуждение, подправени вести и закани, е нещо друго. Влезте в страницата на Министерството на правораздаването и вижте множеството каузи, извоювани от ОМО „ Илинден” през 90-те години. Те разискват тъкмо това - могат ли концепциите да бъдат противоконституционни. Те споделят: На тези хора не може да се забрани основаването на партия единствено тъй като в устава им имало цели, противоречащи на актуалната конституция. Там ОМО „ Илинден” си слага за цел присъединение на Югозападна България към Република Македония. Ако преследват тази цел с насилия и закани - тогава - да.

- Да, само че прозира двоен стандарт. Баските в Испания ще бъдат ли позволени да гласоподават за обособяване от кралството? Видяхме и какво стана с Каталуния.

- При ОМО „ Илинден” е друга работа - тук не разрешават тя да се записва и да я позволен до политическия развой. В Испания има доста партии - ЕТА също влезе в политиката. В Корсика има националистично придвижване, в Белгия във Валония го има. Европейският стандарт е да не се не разрешават хрумвания, които да се вписват в стратегиите на партии и придвижвания с дребни изключения - фашизъм, отказване на холокоста - неща, които са отречени от демократичната общественост. Но такива като геополитическа ориентировка, търсене на автономност, териториално устройство се одобряват за напълно законни цели.

- А в случай че се потвърди, че ОМО „ Илинден” се финансира от Македония?

- Има закон за финансиране на политическите партии. Ако се потвърди, че това става от чужбина, и това опонира на нашия закон и конституция, тази партия може да бъде заличена. На процедура това се прави посредством фондации и компании - по този начин се заобикаля законът. Тук приказваме за възбраната на регистрация. Спъват я на входа, тъй като виждат в устава <210> хрумвания, които са противоконституционни. Конституцията не е свещена крава, която не може да се трансформира. Макар да е най-стабилният ни документ, тя също предстои на промени по либерален път. Ако тези хора съумеят да реализират болшинство по този начин, че да трансформират конституцията - да, ние можем да вземем такова решение за Пиринска Македония.

- Може ли да се регламентира законово любовта към непознатата страна?

- Законовият метод е - позволяват ги, в случай че желаят да записват партия, позволяват им да си имат малките екрани, само че наблюдават под лупа всяко тяхно деяние и финансиране. И при най-малката неверна стъпка - строги наказания и нулиране. В концепциите за промяна на геополитическата ориентировка няма нищо противоконституционно. Знаем, че най-малко 30% от публиката ги споделя.

- Къде е разликата сред това да харесваш една непозната страна и това да минеш невидимата линия и да си изменник ?

- Всичко зависи политическия подтекст и от волята и морала на този, които ползва закона. 50-те години на предишния век за държавна измяна са съдили хора за вицове, ирония и песни. Тогава понятието държавна измяна е било третирано по този начин. То е бланкетна дефиниция и зависи от политическия подтекст. Очевидно в обстановки на рецесии се работи по този начин. В ерата на макартизма в Съединените щати правеха същото. Тогава на всички места се провиждаха врагове и комунисти. Неща, които в различен обществен подтекст са напълно почтени, тук се виждат като държавна измяна. Трябва да има ясно схващане, че ти вредиш на България. Примерно, има кодове, с които може да се блокира действието на АЕЦ „ Козлодуй”. Ти ги даваш на непозната страна, която ни слага според. Такова деяние е хакерска офанзива, когато данни на наши публични институции се дават на непознати разузнавания, от които може да последва нещо. Въпреки че Джулиан Асандж извади кирливите ризи на политиците, факт е, че сложи под опасност и сътрудниците, и службите. Трябва да бъдат атакувани от нашата правоохранителна система средствата, посредством които се осъществя тази шпионска опасност и спекулация. А не някакви тезиси и докладна бележка без дата и автограф! Няма незаконни планове - има незаконни дейности. Свободата на мисълта е неограничена - можеш да си мислиш каквото искаш, само че когато започнеш да реализираш тези планове, към този момент има закононарушение.

- Има ли различен народ, който по този начин да се прекланя пред непозната страна?

- Трябва да сме антрополози, с цел да изследваме надълбоко сходни усеща. В Сърбия, сега най-малко, има също дълбоки русофилски усеща.

- Това, което стана, не демонстрира ли, че не сме готови за сходни антишпионски дейности?

- Не сме готови и популярност Богу! Имаме глава от Наказателен кодекс, която дефинира „ Шпионски дейности, изменничество, диверсия…”, която влиза в деяние в спешни обстановки -когато страна е пред война, пред някакъв прелом. В закона се плануват най-тежките санкции. Когато преди време имаше смъртно наказване, държавната измяна и шпионажът се наказваха изрично със гибел, до момента в който за ликвидиране имаше и по-леки форми. Сега не можем да кажем дали ще се даде оптимално наказване просто тъй като няма каузи за държавна измяна. Всичко зависи от подтекста на момента, по тази причина не може да се вкара едно универсално предписание.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР