Може ли България да се качи на бързата писта за

...
Може ли България да се качи на бързата писта за
Коментари Харесай

Експерти разясниха може ли България да се качи на бързата писта за еврозоната

Може ли България да се качи на бързата писта за еврозоната и какви сигнали дава страната ни след намаляването на външния ни дълг, разясниха в утринния блок на бТВ икономистите Владимир Каролев и Георги Ганев.

Според двамата е изцяло допустимо страната ни да осъществим изискванията за влизане в така наречен чакалня на еврозоната и същинската еврозона, само че отново да не бъдем признати и поясниха  - няма краен период за приемане на еврото знаем единствено, че би трябвало да стане, само че не и по кое време.

„ Преди година ЕЦБ даваше сигнали, че няма интерес да приема нови страни в така наречен чакалня. Сега политическата конюнктура е друга. Има сигнали и от Брюксел, и Париж и Берлин и ЕЦБ и към този момент може да се мисли по този въпрос ”, разяснява Ганев.
По думите на Каролев, макар че на централно равнище Ангела Меркел да споделя „ да ”, това не значи, че ще има утвърждение. „ Имаше тематика в техен вестник със заглавие: „ По-добре без София ”. Те слагат въпроси и за справедливи критерии – по-малко корупция и реформирана правосъдна система ”, сподели той, написа novini.bg.

Изискванията за влизане в „ чакалнята ” са по-тежки от самото влизане в еврозоната, добави Ганев-всички 19 членки би трябвало да дадат утвърждение, другояче се желае квалифицирано болшинство.
Икономистите успокоиха още веднъж, че повдигане на цени няма да има, даже може да има спад в инфлацията.

Относно новината за понижаването на външния ни дълг с 2,3 милиарда лева. Ганев уточни, че от дълго време имаме невисок обществен дълг. „ По-важното е, че това се отразява в оценката на макроикономическите несъответствия. Бяхме извадени от категорията на тежките несъответствия. Това беше обвързвано с повишение и на кредитния рейтинг, както и растеж на директните непознати вложения и повече импорт на капиталови артикули ”, съобщи той.
Според Каролев, в случай че това се окаже наклонност, то би трябвало да се понижат още лихвените нива, по които компании могат да взимат заеми.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР