Може и да не сме усетили как се случи, но

...
Може и да не сме усетили как се случи, но
Коментари Харесай

Шоколадов, плюшен, истински: Защо и как заекът се превърна в символ на Великден?

Може и да не сме усетили по какъв начин се случи, само че Великден пристигна! Тази година празникът ще е много по-различен от всички останали поради пандемията от ковид и независимото празнуване по домовете. 

Виж още: Разпети петък е! Защо е прочут като „ най-тъжният ден “

Това обаче не значи, че на трапезата няма да сложим обичайните - козунак, яйца, агнешко. От години обаче измежду знаците на празника са и зайците - плюшени, шоколадови, нарисувани или просто част от празничната украса. Защо заекът се трансформира в знак на Великден?

Виж още: Алекс Петканова с дебют в правенето на козунаците! Ето нейната здравословна и класическа рецепта

Нека стартираме от яйцата. Те са набожен знак на Великден. Затова по магазините с изключение на боядисани такива има и доста шоколадови, вафлени, декоративни. Те са знак на прераждането, на новия живот. И това не е единствено в християнството. 

Виж още: Великден не е същият без тези гозби! Вижте по какъв начин да ги приготвите

Защо тогава имаме и Великденски заек? Всъщност има няколко теории. Една от тях свързва заека с празненства, отдадени на езическото немско провидение Остара, която е господ на плодородието. Нейният знак бил заекът. 

Виж още: Уникални техники за боядисване на яйца, с които ще впечатлите всички на Великен

За първи път заекът се свързва с Великден през 17 век в териториите на днешна Германия. Разказвало се, че заекът носи цветни яйца на положителните деца.

Друга доктрина пък изяснява признака с това, че заекът ражда доста зайчета и също като яйцето е знак на плодородието. Затова в доста западни култури заекът в действителност... снася великденски яйца!

Източник thumbnail: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР