Може да не ви се вярва, но джогингът по един

...
Може да не ви се вярва, но джогингът по един
Коментари Харесай

Джогингът удължава живота

Може да не ви се има вяра, само че джогингът по един час единствено един път седмично може да усили продължителността на живота на човек с към шест години. Твърдението е подкрепено от научно проучване.

Още повече – последните изследвания по въпроса демонстрират, че бягането се отразява по-благотворно на цялостното здраве на организма от продължителните тренировки във фитнеса.

Това са заключенията на учени от университетската болница “Bispebjerg ” в Копенхаген, които провели тест с присъединяване на 20 000 мъже и дами на възраст сред 20 и 93 години. Резултатите на проучването посочили, че при представителите на мощния пол, бягали по 1-2 часа на седмица, междинната дълготрайност на живота се усилва с 6,2 години, а при дамите – с 5,6 години. Също значимо изобретение при изследването е, че рискът от настъпването на неочаквана гибел при хората, практикуващи джогинг, е с 44% по-нисък от този, които не си падат по бягането.

Датските учени припомнят, че джогингът носи многочислени изгоди за здравето на индивида. Въпреки че множеството хора го свързват единствено с намаляване. Но учените настояват, че с навика да бягаме подобряваме дишането, намаляваме кръвното налягане, правим предварителна защита на затлъстяването, подобряваме сърдечната функционалност, повдигаме самочувствието и настроението, както и покачваме общественото взаимоотношение.

Ето и по-подробно изложение на това по какъв начин джогингът въздейства на организма на индивида:

Бягането укрепва сърцето, като се усилват броя на капилярите и на алените кръвни кафези. Благодарение на това сърцето става по-силно.

Увеличава се потенциалът на мускулите да употребяват достигналия до тях О2. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл спрямо нетренираното. А с увеличение на кръвния поток се усилва и количеството О2. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с О2 и хранителни субстанции.

Облекчава се напрежението. Вероятно вие е познато, че нервното напрежение и умората водят до струпване на отпадни артикули в организма. Обилното изпотяване оказва помощ да се освободим от тях. А какъв по-добър метод от това да се изпотим, в случай че не с тичане.

Отделят се ендорфини или„ хормоните на щастието “. Ето за какво, след подготовка с тичане се усеща лека еуфория и потиснатото въодушевление изчезва.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР