Може да кажем, че вече сме настигнали швейцарците.За съжаление не

...
Може да кажем, че вече сме настигнали швейцарците.За съжаление не
Коментари Харесай

Млякото ни по-скъпо отколкото в Швейцария

Може да кажем, че към този момент сме настигнали швейцарците.

За страдание не по приходи, а по цени. Прясното мляко в България към този момент е по-скъпо в сравнение с в Швейцария, демонстрират данни на уеб страницата GlobalProductРrices.com. В България литър прясно мляко коства приблизително 3 лева, а в Швейцария – единствено 2,87 лева

Проверка на “Труд news ” сподели, че цените на прясното мляко в редица магазини за търговия на дребно даже надвишават 3,50 лева за литър. Млякото и млечните артикули са измежду храните, при които има максимален растеж на цените през последната година. При млякото повишаването е с близо 40 на 100.

В резултат България към този момент се подрежда измежду страните с най-високи цени на млякото. В някои страни от Европейски Съюз млякото е близо два пъти по-евтино, в сравнение с у нас. Например в Полша литър прясно мляко коства единствено 1,45 лева, доста са ниски и цените в Словакия (1,78 лева за литър) и Португалия (1,85 лева.). По-евтино, в сравнение с у нас, е млякото и в редица страни с доста по-висок стандарт на живот, като Белгия (2,55 лева за литър), Финландия (2,26 лева.) и Франция (2,03 лева.).

Съществено е и повишаването на кравето сирене и кашкавала – надлежно с 43,5% и 41,1%.

Много нарастна и олиото. Един литър олио у нас се продава приблизително за 5,58 лева, демонстрират данни на GlobalProductРrices.com. Данните в уеб страницата се набират на база магазини за онлайн продажби и цени на огромни търговски вериги в другите страни по света. Олиото в България е по-скъпо в съпоставяне със страни с висок стандарт на живот като Финландия, където олиото коства 5,51 лева, и Швеция, където го продават по 4,34 лева за литър.

В Сърбия и Турция млякото и олиото са доста по-евтини, в сравнение с у нас. В Сърбия прясното мляко коства приблизително 2,69 лева, а олиото е 3,70 лева В Турция млякото е още по-евтино – 2,39 лева, а олиото е 3,81 лева за литър.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР