Може да изглежда комфортен, но този, който седне в него,

...
Може да изглежда комфортен, но този, който седне в него,
Коментари Харесай

Сензационно! Гълъб Донев стана екскурзовод, Ники зае мястото му. Хареса му да е премиер

Може да наподобява удобен, само че този, който седне в него, стартира да усеща отговорността, която носи. С тези думи служебният министър председател Гълъб Донев се обърна към 13-годишния Ники, който бе измежду първите искащи да седнат в креслото на министър-председателя.
Много е комфортен столът. Бих желал и аз да стана министър председател. Бих се опитал да направя нещо хубаво за България, бих прекратил този цикъл от сменяне на държавни управления, сподели Ники пред „ 24 часа “.
Той пристигна дружно с майка си и бяха измежду ранобудните гости, пристигнали да прегледат постройката на Министерския съвет от вътрешната страна. Денят на отворените порти стартира от 10 сутринта и продължава до 16 часа.
От рано се изви опашка с чакащи да преминат прага на изпълнителната власт.
Гълъб Донев се трансформира в екскурзовод за първата група гости и сподели всички основни места от постройката. Струва ми се, че от ден на ден хора губят интерес към институциите и това води до резултатът, който виждаме през днешния ден. С тези думи служебният министър председател посрещна пристигналите, които го чакаха във фоайето, познато на мнозина от телевизионния екран като мястото, където министрите оповестяват значимите решения.
Премиерът описа историята на основаването на постройката, чието строителство стартира през 50-те години на XX в. Коста Николов е архитектът на постройката. За него има една легенда, която гласи, че е вградил коса и пръст от сина си в градежа, описа Донев и добави, че на това място е имало пазар.
Първата спирка на посетителите бе гранитната зала, в която се организират кръгли маси, заседания, тристранни препоръки.
Премиерът заведе посетителите и в централното предверие, където уточни, че подът е с 240 квадрата, колкото са и народните представители в Народното събрание. То е в жанр, присъщ за Рилската света обител и Велики Преслав. Във фоайето има 274 кристални полилеи, както и 69 аплици, каквито се срещат и във Версай. Само за монтажа на полилеите са били нужни 10 години. Донев напомни, че на 1 ноември предходната година там са провели и първият концерт Младежката филхармония, защото акустиката е доста добра.
Особено впечатляващо за гостите бе третата спирка – кабинетът на министър-председателя. На белите диванчета и дългата конферентна маса сядат посетители от непознати делегации, изясни Донев, с които се „ гледат на четири очи “. А стените красят картини на приети български художници, измежду които Владимир Димитров – Майстора и Димитър Гюдженов.
Още една картина се добави в сбирката на Министерския съвет – „ Пролет “ на двете сестрички Маргарита и Лора. Облечени в красиви рокли, срамежливо подариха рисунката си, а министър председателят им благодари и я постави на бюрото си.
А в този момент, някой желае ли да седне на стола на министър-председателя, този въпрос провокира усмивките на всички деца, които седнаха за фотография зад солидното черно бюро. Аз самият рядко го употребявам, избирам да работя от масата, изясни министър председателят.
Предпоследното забавно място бе залата, в която се събират всички министри. Гостите седнаха на местата им, а отпред застана 13-годишният претендент за министър председател Ники, който министър председателят дефинира като най-смелият. Как се дефинира мястото на всеки министър към масата, попита един от посетителите. Обикновено е на случаен принцип. Но най-близо до министър-председателя са заместител министър-председателите, а по мое искане след тях са представителите на нежния пол, изясни Донев.
На финала на обиколката гостите видяха и част от подаръците, които през годините българските министър председатели са получавали от задграничните си посетители. Особено внимание притегли сребърна химикалка с перо, подарена на Гълъб Донев от президента на Косово Вьоса Османи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР