Може да има допълнително развитие, ако руснаците тръгнат да търсят

...
Може да има допълнително развитие, ако руснаците тръгнат да търсят
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до руско-американска война заради сваления безпилотен самолет?

Може да има в допълнение развиване, в случай че руснаците тръгнат да търсят този дрон, разяснява Йордан Божилов

Изключвам вид, при който НАТО или Съединени американски щати да влязат в директна война с Русия, само че реакция поради сваления американски безпилотен аероплан в Черно море ще има. Засега тя е единствено дипломатическа. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ някогашен заместник-министър на защитата Йордан Божилов.

„ Руски самолети неведнъж са летели на рискова височина над кораби на натовски страни в Черно море. Бяха обстрелвани плавателни съдове на Англия и Нидерландия преди известно време. Руски самолети неведнъж са приближавали и българските граници. Имаше интервал, в който съвсем всеки ден се подвигаха наши изтребители “, напомня той.

„ Тези дейности не са нови, само че се води война в Украйна и всяко сходно деяние може да ескалира напрежението. Очаквам да видя по какъв начин ще продължи спора. Може да има в допълнение развиване, в случай че руснаците тръгнат да търсят този дрон “, предизвести специалистът. 

„ Тъй като нито България, нито Румъния разполагат със средства, с които да могат да открият къде е тъкмо и да го извадят, само че така Турция е затворила проливите поради войната не могат да влязат американски специфични кораби “, изясни той.

„ На 100-150 км от българският бряг е свален американският безпилотен аероплан. Това се случва в интернационалното въздушно пространство, където няма ограничавания върху полетите “, сподели пък някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев.

„ Свалянето на дрона не е случай. Би било, в случай че е станало инцидентно. Става въпрос за умишлен неприятелски акт от страна на Руската федерация “, добави той.

Професорът разяснява думите на американският държавен секретар Антъни Блинкън, съгласно който Русия е трансформирала Черно море във военна зона. „ Това е безусловно правилно. Русия обстрелва Украйна с ракети с морско базиране. Свалянето на американският безпилотен аероплан ще стартира да трансформира отношението към войната, както на президента Джо Байдън, който взема оперативните решения, по този начин и в политическите битки в Съединени американски щати “, предвижда той.

„ На Украйна й трябват бойни самолети. Полша и Словакия може да й дават към 40 МиГ-29, защото без авиация армията на Киев ще е затруднена в провеждането на контранастъпателна интервенция, а всички желаят тя да е сполучлива. В края на пролетта и началото на лятото може би американската и английската помощ няма да е задоволителна “, съобщи Тагарев. 

„ Всички чакаха, че след мобилизацията Русия ще събере запас за огромен удар в едно или в две посоки. Това не се случва. Доколкото погаждам се употребява целия запас за този дребен тактически триумф в Бахмут. Аналогично е и за Украйна. Страната може да вкара подкрепление и чуваме това, че става. Целта е да се задържи Бахмут, само че това ще понижи потенциала за уверено контранастъпление “, акцентира той.

„ Въпросът е по какъв начин Украйна ще отбрани своята територия и това ще е началото на края на тази война. Трябва да подкрепяме страната да се опълчи на експанзията и тогава ще може да приказваме за мир “, сподели пък Йордан Божилов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР